27.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Fužine: 100 godina od rođenja poznatog hrvatskog redatelja Kreše Golika

Fužine: 100 godina od rođenja poznatog hrvatskog redatelja Kreše Golika

Ovogodišnjim 18. Danima Kreše Golika, rođenog Fužinarca i ikone hrvatske kinematografije, proslavit će se 100 godina od njegova rođenja. Posjetitelje u petak, 20. svibnja i subotu, 21. svibnja očekuje iznimno bogat program posvećen jednom od najvažnijih redateljskih imena hrvatske kinematografije.

U petak, 20. svibnja program započinje u 11 sati s milenijskom fotografijom Šime Strikoman. Poznatom fotografu pomoći će djeca iz OŠ Ivanke Trohar i DV Snježna pahulja iz Fužina, te djeca iz OŠ Ivanska iz Ivanske kako bi uprizorili milenijski motiv s likom poznatog hrvatskog redatelja. Svakako se i posjetitelji mogu priključiti ovom jedinstvenom događaju.

Program će se nastaviti u 19 sati u Domu kulture u Fužinama, a posjetitelji će uživati u filmskim projekcijama “100. godišnjica rođenja velikana hrvatskog filma”, “Retrospektiva rada školske filmske družine Kreše Golika”, “Ivanka“, igranom filmu Filmske družine Kreše Golika te njihovom dokumentarnom filmu “Divna je moja mama” koji je prošle godine osvojio treću nagradu dječjeg žirija na Reviji filmskog stvaralaštva djece u Varaždinu.

Valja istaknuti kako je program filmskih projekcija osmislila i operativno realizirala Filmska družina Kreše Golika iz OŠ Ivanke Trohar iz Fužina uz voditeljsku palicu Rasima Karalića. Ujedno, već tradicionalna manifestacija Dani Kreše Golika idejni su projekt OŠ Ivanke Trohar iz Fužina, a započeli u školskoj godini 2003./2004.

Program će kulminirati u subotu s početkom u 11 sati kada će se uz kulturno-umjetnički program otvoriti likovno-literarna izložba dječjih radova u Domu kulture u Fužinama gdje će se ujedno održati i znanstveni skup o životu i bogatom stvaralaštvu Kreše Golika. Na znanstvenom skupu uz članove obitelji Golik sudjelovat će Branko Schmidt, filmski i televizijski redatelj i scenarist, Sven Medvešek, kazališni, televizijski i filmski glumac, Nataša Dorčić, kazališna, televizijska i filmska glumica, Dejan Šoša, urednik filmske redakcije na HRT-u, Darija Žmak-Kunić, doc. Art. Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Sanjin Kunić, doc. Art. Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Davor Kauzlarić, profesor povijesti i filozofije i Rasim Karalić, amaterski snimatelj dokumentarnih filmova. Voditelj programa je Marinko Krmpotić.

Poseban dio programa, „Majales-piknik za građane“, započinje će se 14 sati po uzoru na scenu iz filma “Tko pjeva, zlo ne misli” kada su Zagrepčani putovali vlakom na piknik. Iz centra Fužina krenut će se izletničkim vlakićem do poluotoka na jezeru Bajer gdje posjetitelje očekuje bogata ugostiteljska ponuda i domaći kolači, a za glazbeni dio programa zadužen je puhački orkestar Fužine.

18. Dani Kreše Golika održavaju se organizaciji Općine Fužine, udruge Dr. Franjo Rački, OŠ Ivanke Trohar i Ureda za turizam Općine Fužine. Više informacija o bogatom programu potražite na Facebook stranicama Ureda za turizam Općine Fužine @tfuzine, pišu organizatori.

Foto: Fužine

Najnovije

Još iz rubrike