27.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska VIDEO Plenković objasnio zašto nema novog zakona o pobačaju: Gotovo nemoguće postići...

VIDEO Plenković objasnio zašto nema novog zakona o pobačaju: Gotovo nemoguće postići konsenzus u vladajućoj većini

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak očekivanom odluku Ustavnog suda RH koji je neustavnim ocijenio pitanja Mostovih referendumskih inicijativa o ukidanju covid potvrda i “stožerokracije”.

Govorio je i o zakonu o pobačaju.

“Mi smo na parlamentarnoj većini imali raspravu o SDP-ovoj inicijativi koja je, eto, nastala na jednoj zaista teškoj situaciji gospođe Čavajde, na jednom slučaju koji zahtijeva puno suosjećanje i razumijevanje za jednu nevjerojatnu situaciju koju ne bih poželio da se to dogodi, njoj je sigurno u ovoj situaciji najteže, ali očito je to generiralo jedno munjevito prelijevanje osobne tragedije i zdravstvene situacije u političku inicijativu.

Ja ću podsjetiti hrvatsku javnost, pitanje zakona o prekidu trudnoće, pitanje pobačaja nije bilo niti u našem programu niti u dogovorima naše koalicije niti je na bilo koji način od nas stavljeno na stol. Ono se vratilo na stol odlukom Ustavnog suda nakon, čini mi se 26 ili 27 godina. Zašto ovo govorim? Zato što imamo koaliciju u kojoj HDZ, još neke stranke desnog centra, tu su i liberalne stranke, tu su i nacionalne manjine. Ovo je pitanje oko kojeg je u okviru naše parlamentarne većine izrazito teško, rekao bih i gotovo nemoguće postići konsenzus.

I kad imate takvu situaciju, onda i da želimo ispuniti stav i odluku Ustavnog suda koja, podsjećam, nije zadužila Vladu nego Sabor da donese novi zakon, nama je to vrlo teško i mi smo kod glasanja prošli tjedan imali slobodan izbor. Svi su mogli o ovom ideološkom pitanju glasati u skladu s njihovim načelima i vidjeli ste u samoj konstalaciji glasova da su tu stavovi različiti i bojim se da mi kao najsnažnija i najvažnija stranka u većini, smo tu poruku razumjeli i vidjeli. Meni je ovo jedan signal koji upućuje na oprez”, rekao je, prenosi N1.

VIDEO Plenkoviću je Ustavni sud super, o Milanoviću kaže: Sjajno, još jedna briljantna umotvorina; Molim DORH da ne sluša huškanje čovjeka kojeg hvali Moskva

Najnovije

Još iz rubrike