Sir vam se brzo pokvari? Vjerojatno ga pogrešno spremate, evo kako je ispravno

Sir je namirnica koja većini ljudi odgovara uz gotovo sva jela, pogotovo zbog različitih okusa i teksture. Od gaude i ementalera pa do paškog, sir se može pronaći u raznim oblicima i okusima. No, problem kod sira je što se vrlo brzo kvari, pogotovo kada ga ne spremate na ispravan način.

Plastična vrećica pomoći će u očuvanju svježine sira, ali ona nije najbolji način za spremanje. Najbolji način spremanja ovisi o vrsti sira. Tvrde i ostarjele sireve najbolje je prvo omotati papirom za pečenje, a zatim staviti u plastičnu vrećicu. Plavi sir i polutvrdi sir mogu se spremiti u plastičnu vrećicu, mekani sir trebao bi se držati u plastičnoj posudi s poklopcem, svježi sir trebao bi ostati u svojem originalnom pakiranju, uz promjenu vode svakih nekoliko dana.

Kakav god da bio, najbolje mjesto za njega je u hladnjaku u ladici gdje se inače drži povrće. Tamo je temperatura hladna i stabilna, bez mnogo promjena, stoga je idealna za namirnice poput sira.

Svaki put nakon što koristite sir, iskoristite novi komad papira za pečenje i plastični omot kako biste sačuvali njegovu svježinu. Vijek trajanja sira također ovisi o vrsti, ali glavno pravilo koje trebate zapamtiti jest – što je sir tvrđi, imat će dulji vijek trajanja, piše N1.

Za očuvanje od plijesni može vam pomoći malo ulja. Jednostavno namažite sir s malo maslinova ili biljnog ulja te ga spremite u plastičnu posudu s poklopcem. Uvijek možete obrisati ulje papirnatim ručnikom te sir oprati u toploj vodi i bit će spreman za konzumaciju, prenosi Večernji list.

TAGGED:
Share This Article