27.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Koliko opadanja kose je normalno? Šest znakova da gubite previše vlasi

Koliko opadanja kose je normalno? Šest znakova da gubite previše vlasi

Opadanje kose je normalna pojava – dnevno izgubimo od 50 do 100 dlaka. Međutim, kada ovo nije normalno? Kada se treba zabrinuti i javiti liječniku?

Ciklus rasta kose sastoji se od tri faze — rasta (anagena faza), kraja rasta i pripreme za mirovanje (katagena faza) i mirovanja (telogena faza), nakon kojeg se dlaka odvaja od korijena i otpada. Kako vlasi otpadaju, rastu nove, a u ovoj fazi je u normalnim okolnostima oko 14 posto dlaka na glavi.

Međutim, iz niza razloga nerijetko brinemo da nam kosa opada prekomjerno, a to se posebno pojačalo od izbijanja pandemije koronavirusa jer je otkriveno da preboljena infekcija često ostavlja posljedice u vidu opadanja kose.

Neki pokazatelji su prilično očiti, a neki i ne, ali ako ste primijetili nešto s ovog popisa, ne bi bilo loše da posjetite liječnika.


Jednominutni test

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni 2008. godine u medicinskom listu JAMA Dermatology predstavilo je jednostavan način da otkrijemo gubimo li više kose nego što bi trebalo. Sve što je potrebno jest da zabacite kosu prema naprijed, češljate je od vrata prema prednjem dijelu i izbrojite koliko je vlasi otpalo za jednu minutu. Ako pronađete oko 10 dlaka, to je normalno.


Skalp vam je vidljiv

Ovisnost od toga kakva vam je prirodna tekstura kose, dio skalpa uglavnom može se uvijek vidjeti pa se svaki prekomjeran gubitak kose uglavnom može primijetiti. Obratite pažnju na tjeme i redovito pratite ima li neke promjene.


Ujutro nalazite mnogo kose na jastuku

Pronalaženje kose na jastuku obično nije simptom pretjeranog opadanja kose, ali ako u posljednje vrijeme vlasi ima više — to može (ali ne mora) biti razlog za brigu.

Kad prođete prstima kroz kosu, ostaju vam dlake

Raščešljavanje zamršene kose obično se završava time što nje ima na četki više nego inače, ali ako i prolaženje prstima kroz već počešljanu kosu prolazi s dodatnim opadanjem, zakažite pregled kod liječnika kako bi vas uputio na daljnje pretrage.

Razdjeljak je širi nego ranije

Pored toga što je ključan za frizuru, izgled razdjeljka je veoma važan pokazatelj stanja kose. Ako primijetite da on nije pun i bogat kao ranije, već da je širi, to može biti simptom nekog zdravstvenog problema.


Konjski rep vam je tanji

Čak i kada ne primjetite ništa od spomenutog, rep može otkriti stvarno stanje kose. Ako često nosite konjski rep i primjećujete da je on manje bujan i bogat nego ranije, to može biti znak da nešto nije u redu, piše B92, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike