27.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Grbin: Ustavni sud si je dao za pravo odlučivati što može, a...

Grbin: Ustavni sud si je dao za pravo odlučivati što može, a što ne smije u Ustav; O Baukovom prijedlogu: Riječ je o ozbiljnoj packi Vladi

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je u ponedjeljak da si je ‘Ustavni sud dao za pravo odlučivati što može, a što ne smije ulaziti u Ustav’, komentirajući tako zaključke Ustavnog suda kako referendumska pitanja iz dvije Mostove inicijative nisu u skladu s Ustavom RH.

„Odluka Ustavnog suda vezano uz zakonodavni referendum bila je uvelike očekivana. Međutim, živo me zanima obrazloženje koje je Ustavni sud dao uz referendumsko pitanje kojim se trebao mijenjati Ustav jer si je time Ustavni sud dao za pravo odlučivati što može, a što ne smije ulaziti u Ustav Republike Hrvatske”, komentirao je kratko Grbin zaključke Ustavnog suda.

Dodao je da će se šire na njih osvrnuti kada, nakon izreke koju su sada pustili, objave i izdvojena mišljenja.

Grbin je kratko prokomentirao i činjenicu da je Ustavni sud prihvatio prijedlog njegova stranačkog kolege Arsena Bauka o Uredbi o korištenju državnih stanova, koju Vlada nije donijela nakon što je ukinula onu iz 2013., i ocijenio da se ‘radi o jednoj očitoj pravnoj praznini’. S jedne strane, činjenica je da Vlada nije ispoštovala Zakon, a s druge strane, nije bila u stanju donijeti Uredbu na koju je taj Zakon obvezuje, napomenuo je.

„Riječ je o ozbiljnoj packi Vladi i ponovno se pokazuje da ova Vlada nije u stanju poštivati zakone i pravni poredak ove zemlje, kao i u slučaju ignoriranja odluke Ustavnog suda vezano uz Zakon o prekidu trudnoće”, ocijenio je Grbin.

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju covid potvrda i “stožerokracije” nisu u skladu s Ustavom RH, piše SDP.

Most: Ustavni sud je u potpunosti kontroliran. Jedino što preostaje je rušenje HDZ-a s vlasti

VIDEO Ustavni sud odlučio – nema referenduma: Nijedno referendumsko pitanje Mosta nije u skladu s Ustavom

Ustavni sud podržao Bauka oko stanova koji se daju na uporabu državnim dužnosnicima

Najnovije

Još iz rubrike