27.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Finski predsjednik nazvao je Putina zbog NATO-a, opisao kako je reagirao: Bio...

Finski predsjednik nazvao je Putina zbog NATO-a, opisao kako je reagirao: Bio sam iznenađen zbog jednog

Finska je u nedjelju objavila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a švedska premijerka Magdalena Andersson danas je najavila kako će od parlamenta tražiti potporu za podnošenje zahtjeva za pristupanje Savezu. Tako se ostvaruje ono što je do nedavno bila daleka, ako ne i nemoguća perspektiva za dvije susjedne zemlje Rusije. Međutim, invazija na Ukrajinu sve je promijenila.

Iz Rusije su i na samu pomisao pridruživanja NATO-u i promjena na njezinim granicama stizale prijeteće poruke. A stiži danas.

Prije nekoliko godina ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da, kada gleda Finsku, vidi prijatelje. Ali ih je jasno upozorio da će, ukoliko se priključe NATO savezu, biti neprijatelji.

Finski predsjednik Sauli Niinistö nazvao je jučer Putina nakon što je Finska objavila svoje namjere da se priključi Sjevernoatlantskom savezu. Za CNN je prepričao kako je izgledao taj razgovor i kakva je bila Putinova reakcija.

„Nazvao sam ga kako bih mu potvrdio da se situacija promijenila i da ćemo se kandidirati za NATO. Kazao mi je da griješimo, ali da to nije prijetnja. Sve u svemu, razgovor je bio miran. On je bio ‘cool’. Nije ponovio prijetnje od ranije kao niti one koje su dolazile od njegovih suradnika da će poduzeti nekakve vojne protuakcije, što god to značilo“, opisao je Niinistö.

Kazao je da nije bio iznenađen onim što je čuo, a na pitanje je ga išta tijekom razgovora s Putinom iznenadilo, odgovara:

„Jesam, time što je to primio tako mirno. Morate imati na umu da ono što je rekao ne znači da ne trebate biti oprezni cijelo vrijeme. No, za sada se čini kako neće biti problema.“

Prije samo nekoliko mjeseci ulazak dviju zemalja u NATO bio je daleka perspektiva, no ruska invazija na Ukrajinu potaknula je i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje sigurnosne potrebe i potraže sigurnost u Savezu, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike