21.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Druga najprljavija površina u kuhinji: Najveća greška koju radimo sa sudoperom

Druga najprljavija površina u kuhinji: Najveća greška koju radimo sa sudoperom

Kada ste zadnji put temeljito oprali sudoper? Ako se ne možete sjetiti, možda je vrijeme da se poslužite našim trikovima za što kvalitetnije čišćenje jednog od najvažnijeg dijela vaše kuhinje.

Sudoper je druga najprljavija površina vaše kuhinje, odmah iza spužvice za pranje suđa. To je zato što se bakterije najviše razmnožavaju u vlažnom okolišu koji se stvara kad perete suđe i one “žive” na spužvici sa svim sitnim česticama hrane koje niste temeljito isprali nakon pranja.

Ako na plohi sudopera odlažete sirovo meso koje je puno bakterija ili neoprano voće i povrće iz trgovine, trebali biste očistiti sudoper odmah nakon kuhanja/pospremanja tih namirnica te ne čekati njegovo detaljno čišćenje za vikend, piše Zadovoljna.hr.

Za dezinfekciju sudopera možete koristiti bijeli ocat ili razrijeđeni izbjeljivač, pazeći da ne koristite izbjeljivač na bilo kojoj površini koja bi mogla doći u dodir s hranom koju ćete jesti. Ne zaboravite temeljito isprati sudoper nakon čišćenja izbjeljivačem.

Posljednji korak do besprijekorno čistog sudopera je dezinfekcija odvoda. To treba učiniti otprilike jednom mjesečno i u čišćenje uključiti sve predmete koji se nalaze u sudoperu, poput zaštite za odvod koja skuplja otpatke. Da biste sve temeljito očistili, ulijte jednu žličicu izbjeljivača pomiješanu s jednom litrom vode u odvod, uz standardno tjedno čišćenje, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike