26.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Finska i službeno prelomila: Draga nacijo, podnosimo zahtjev za članstvom u NATO...

Finska i službeno prelomila: Draga nacijo, podnosimo zahtjev za članstvom u NATO savezu

Finski predsjednik Sauli Niinistö i finska premijerka Sanna Marin objavili su u nedjelju da njihova zemlja formalno pokreće proceduru podnošenja zahtjeva za članstvom u NATO-u.

– Finska aplicira za članstvo u NATO-u, izjavio je Niinistö u obraćanju naciji, piše Jutarnji list.

– Rađa se zaštićena Finska kao dio stabilne, jake i odgovorne nordijske regije. Ovime dobivamo sigurnost, ali je i dijelimo. Dobro je znati da sigurnost nije igra nulte sume, rekao je finski predsjednik.

Predsjednica finske vlade Sanna Marin izjavila je da se nada kako će tamošnji parlament vrlo brzo potvrditi ovakvu odluku, već u sljedećih nekoliko dana te vjeruje da će podrška zastupnika biti velika.

– Naša je odluka povijesna. Kao članica NATO-a, Finska će također biti odgovorna za sigurnost čitave alijanse, izjavila je.

Istaknula je da su i ona i Niinistö bili u bliskom kontaktu s članicama NATO-a kao i s NATO-om samim te da su zahvalni na podršci koju su dosad dobili.

– U Finskoj je još pred nama parlamentarna procedura, ali vjerujem da će naš parlament raspraviti ovu povijesnu odluku s odlučnošću i odgovornošću, izjavila je.

Ovakvim potezom koji je potaknula ruska invazija na Ukrajinu Finska nakon dugog niza godina napušta svoju vojnu nesvsrtanost. Očekuje se da bi i susjedna Švedska mogla napustiti svoju neutralnost i također zatražiti članstvo u Sjevernoatlantskom paktu, ali to bi se moglo dogoditi tek za nekoliko dana, nakon što tamošnja vladajuća stranka raspravi odluku na svojim tijelima.

Finska s Rusijom ima granicu dugu oko 1.300 kilometara, a vojno se nije svrstavala od Drugog svjetskog rata smatrajući da bi ulazak u NATO za Moskvu predstavljao provokaciju. No, invazija koju je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo 24. veljače na Ukrajinu dovela je do suštinske promjene stajališta Helsinkija, a podrška javnosti učlanjenju skočila je na visokih 75 posto. U Švedskoj je podrška skočila na 50-60 posto.

– Ne vjerujem da bi trebalo biti bilo kakvih prepreka našem učlanjenju. Zasad nismo dobili nikakve naznake u NATO-u da bi bilo nekih problema. Mi smo ionako već vrlo povezani i bliski smo partneri. Vidjeli smo neke izjave i svjesni smo da postoje još neka pitanja, ali mislim da je jako važno da te razgovore obavimo s državama u vrlo mirnoj atmosferi i da razjasnimo bilo kakve dileme, izjavila je Marin referirajući se na prijetnju vetom učlanjenju Finske i Švedske koja je došla iz Turske, a o čemu smo već pisali.

Niinistö je pak rekao da je prije mjesec dana razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom te da mu je on tada rekao da bi podržao finsko članstvo tako da su ga sada, kaže, “zbunila” izvješća da bi Turska mogla imati neke objekcije zbog čega je spreman ponovno razgovarati s njim.

Rezerve koje su se mogle čuti od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića finski državni vrh u nedjelju nije spominjao.

Kako javlja Guardian, očekuje se da će odluka o aplikaciji na dnevni red finskog parlamenta biti stavljena već u ponedjeljak.

Niinisto je u subotu nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi mu rekao da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo napominjući da su nedavni potezi Rusije, poput invazije na Ukrajinu, “promijenili sigurnosno okruženje Finske”.

“Razgovor je bio izravan i otvoren, a vođen je bez zaoštravanja. Zaključeno je da je važno izbjegavati napetosti”, kaže Niinisto.

Putin je svom finskom kolegi rekao da bi finsko odustajanje od neutralnosti i pridruživanje NATO-u bilo pogrešno, objavio je Kremlj.

Putin je rekao da ne postoje sigurnosne prijetnje Finskoj, dok bi se potencijalna promjena finske vanjske politike mogla negativno odraziti na bilateralne odnose s Rusijom.

Rusija već dugo prijeti posljedicama ako se njezini susjedi pridruže NATO-u, zapadnom vojnom savezu osnovanom 1949. zbog prijetnje koju je predstavljao Sovjetski Savez, piše Jutarnji list.

Najnovije

Još iz rubrike