4.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ako niste sigurni koliko je stara vaša mačka, postoji način da to...

Ako niste sigurni koliko je stara vaša mačka, postoji način da to doznate


Možda ne znate koliko je stara vaša mačka, posebno ako ste je pronašli na ulici. Poznavanje dobi mačke izuzetno je korisno jer vam omogućuje da joj osigurate potrebnu njegu tijekom života. Primjerice, znat ćete kad je vrijeme da mačku prestanete hraniti hranom za mačiće i ponudite joj hranu za odrasle mačke.

Ako se pitate koliko je stara vaša mačka, sljedeći savjeti mogu vam pomoći da to približno doznate.


Pogledajte joj zube

Mačići počinju dobivati mliječne zube u dobi oko dva tjedna, a oni prestaju izbijati kada mačić navrši osam tjedana. Kada mačić navrši četiri mjeseca, mliječni zubi će mu početi ispadati, a do sedam mjeseci imat će trajne zube.

Pogledajte oči svoje mačke

Oči mačke također mogu pružiti uvid u njezinu dob. Oči mačića obično su svijetle i bistre, a kada mačka napuni šest godina, leća joj se pomalo zamućuje. Šarenica mačke također će se mijenjati kako stari, što je normalno. Veterinar vam može pomoći da pogledom u oči otkrijete koliko je stara vaša mačka.


Aktivnost i njega

Razina aktivnosti vaše mačke i navike njegovanja također mogu dati neke naznake o njezinoj dobi. Mačići i mlade mačke obično su vrlo razigrani i aktivni. Mlađe mačke također se temeljitije njeguju, ali kako stare, artritis i nedostatak pokretljivosti mogu im to otežati.

Osim ako ne znate datum rođenja vaše mačke, ne postoji način da uistinu izračunate njihovu točnu dob. Možete je samo približno procijeniti.

Starost mačke u ljudskim godinama

Pretpostavljalo se da je jedna godina života mačke jednaka sedam godina ljudskog života, ali ta računica nije baš točna. Mačka stara godinu dana zapravo je ekvivalentna 15-godišnjem čovjeku. Kada vaša mačka napuni dvije godine, to je ekvivalent 24-godišnjem čovjeku.

Koliko dugo žive mačke?

Mačke na otvorenom žive znatno kraće od kućnih mačaka. Dok će mačke u zatvorenom doživjeti u prosjeku od 10 do 15 godina, mačke na otvorenom najčešće žive dvije do pet godina. Mačke na otvorenom podložne su mnogo većim rizicima nego kućne mačke, uključujući grabežljivce i cestovni promet, piše index.hr.

Najnovije

Još iz rubrike