14.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO, FOTO Pripitomljena slatka lisica Foxie iz Krapine zvijezda je Instagrama

VIDEO, FOTO Pripitomljena slatka lisica Foxie iz Krapine zvijezda je Instagrama

Voli raznositi čarape po kući, skrivati se pod dekama, “zakopavati” hranu po kutovima. Miriše na sijeno, ima mekanu dlaku, voli se valjati u travi i uvijek je puna čičaka.

Ponekad “ukrade” novčanik ili mobitel sa stola, ali zbog toga nitko na nju nije ljutit. Upravo suprotno: lisica Foxie unijela je potpuno novu, drukčiju radost u dom obitelji Krsnik iz Krapine. I tako već nešto dulje od godine dana otkako su je, na sam Uskrs lani, pronašli u obližnjoj šumi.

– Moja sestra, prijateljica i ja šetale smo sa psima i malo dublje u šumi psi su se počeli čudno ponašati. Ovčarka je pronašla taj brlog iz kojeg su Foxie i njezina sestra same izašle, ali sestra nažalost nije preživjela. Nazvali smo jednog lovca da ga pitamo koja je to životinja uopće, poslali mu fotku i saznali da se radi o bebi lisice staroj desetak dana, jako slaboj i promrzloj, očito bez majke. Taj čovjek nam je rekao da bi bilo najbolje da je odvedemo doma, nahranimo, čuvamo i poslije vidimo što ćemo s njom. Poslušali smo ga i krenuli u avanturu zvanu Foxie – priča Michelle Krsnik, piše Večernji list.

Počeci nisu bili lišeni brojnih izazova: pokušali su je hraniti mlijekom na bočicu, ali je bila premalena i mogla je jesti jedino na ljudskom dlanu ili uz pomoć šprice. Članovi obitelji budili su se noću i hranili je naizmjence. Kao beba othranjena je samo na mlijeku, no ubrzo su joj počeli kupovati vrećice hrane za mačiće, a kasnije su joj kuhali meso i jetricu. Brzo se navikla na tu hranu pa i danas, kao prava mala razmažena kraljica, jede samo kuhano i pečeno meso, a voli i jabuke i slatkiše. Postala je mezimica ne samo obitelji, već i svojih brojnih prijatelja iz životinjskog svijeta jer, naime, obitelj Krsnik ima ukupno 11 životinja: konje, pse, mačku, zečeve, hrčka i, naravno, Foxie. No s ljudima nije toliko srdačna.

– Jako se boji nepoznatih ljudi, a naročito muškaraca. Odmalena je tako pa se skrivala u kući sve dok se gosti ne bi odmaknuli. Kad god vidi nekog nepoznatog, jako se prestraši i zna biti dosta ljuta. Postoje trenuci kad bi samo skočila i bila malo zločesta, ali nikada nikome nije ništa loše napravila. Dapače, jako je nježna prema nama i prema ostalim životinjama kod kuće. Ali kad nas netko pita može li je doći vidjeti, nažalost odbijemo jer je to veliki stres za nju i postoji mogućnost da se jako prestraši i da se više ne vrati – priča Michelle Krsnik. No to se, na sreću, nije dogodilo. Kada je narasla, jednom je prilikom uočila otvoreni prozor i dala se u bijeg, pa je obitelj pomislila da je više nikada neće vidjeti. Vratila se za dva dana. Otada, vraća se svakoga dana: po hranu, igru, maženje. Susjede nemaju pa nisu u brizi da nekome napravi štetu. A bjesnoće se ne boje jer je u Hrvatskoj nema već dulje vrijeme.

– Ne držimo je u kući zatvorenu, ni u boksu. Nemamo ograđeno dvorište i okruženi smo šumom pa sada Foxie ima potpunu slobodu, ali ona je očito ne želi. Tijekom dana je u obližnjoj šumi, a noću je kod nas u kući. Foxie ostaje kod nas toliko dugo koliko ona to sama odluči – priča Michelle, dodajući kako su je uz malo pažnje i strpljenja uspjeli naučiti i da sluša zapovijedi poput istreniranih pasa. Odnedavno, Foxiene zgode i nezgode mogu pratiti i drugi ljubitelji životinja, zahvaljujući njezinu Instagram profilu croatian_fox, koji je u kratko vrijeme već privukao 2000 pratitelja. Njezini se fanovi mogu zabaviti uz nekoliko desetaka objavljenih videoklipova i fotografija smiješnih zgoda, maženja, igranja, umatanja u dekice, čak i vožnje u automobilu, ali pravi hit je snimka Foxie kako ulazi njuškicom u otvoreni frižider i s police si sama uzima i odnosi svoju večeru. Posjetitelji profila tako su saznali i da je ove zime u jednom trenutku prorijedila svoje dolaske – jer je našla dečka. Stoga ne treba čuditi vrati li se jednog dana sa svojom malom lisičjom družinom!, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike