20.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Benzinci i dizelaši moći će dimiti i u ovome desetljeću, a njihovi...

Benzinci i dizelaši moći će dimiti i u ovome desetljeću, a njihovi ljubitelji imaju još samo nekoliko godina da ih kupe

Sadašnji i budući vlasnici benzinskih i dizelskih automobila proteklih mjeseci imaju puno razloga za brigu. Poskupjeli su novi i polovni automobili, a zbog manjka dijelova na njih se puno čeka. I što je najgore od svega, njihova se budućnost čini poprilično neizvjesnom.

Ipak, zastupnici u Odboru za okoliš Europskog parlamenta podržali su plan EU-a o zabrani prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035., ali su glasali protiv prijedloga za smanjenje emisija CO2 za 55 posto do 2030. godine. Neke interesne skupine zahtijevale su i više, što bi proizvodnju i prodaju dizelaša i benzinaca učinilo neodrživom.

To znači da cijene novih automobila ne bi trebale pretjerano rasti, a proizvođači će hibridima vjerojatno postići traženo smanjenje emisija, piše Zlatko Vedranić za HAK reviju.

EU raspravlja i o tome da se uvjetuje širenje mreže punionica za električna vozila jer ako ih ne bude, neće to biti kraj dizelaša i benzinaca nego kraj automobila. I cijena električnih automobila, dodali bismo, trebala bi biti pristupačnija kupcima, piše slobodnadalmacija.hr.

Najnovije

Još iz rubrike