4.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Njemački političar o sličnostima Putina i Hitlera: Naravno, to je zastrašujuća paralela,...

Njemački političar o sličnostima Putina i Hitlera: Naravno, to je zastrašujuća paralela, ali…

Stuttgart (dpa) – Političar Wolfgang Schäuble povukao je paralele između postupaka ruskog predsjednika Vladimira Putina i Adolfa Hitlera, kao i reakcije Zapada.

“Naravno, to je zastrašujuća paralela”, rekao je bivši predsjednik Bundestaga u intervjuu za “Badische Zeitung” na pitanje o opasnosti od trećeg svjetskog rata.

Hitler je rano u svojoj knjizi Mein Kampf napisao da želi preokrenuti rezultate Prvog svjetskog rata.

U početku, čak i nakon što je Wehrmacht umarširao u Rheinland i drugih koraka koje je poduzeo Hitler, u Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD-u nije bilo većine za bilo kakvu drugu politiku osim politike “mirenja”, tj. politike suzdržanosti prema agresivnim vanjskopolitičkim državama.

Tek nakon sloma Francuske 1940. i kada je Europa u cjelini došla pod vlast nacističke Njemačke, britanski premijer Winston Churchill motivirao je Britance da se bore protiv Hitlera. Prije nije uspio pronaći većinu za svoju politiku.

“S Putinom su paralele velike”, rekao je Schäuble. Ali postoji razlika. Putin je mislio da će osvojiti Ukrajinu jednako brzo kao što je Hitler osvojio Čehoslovačku u proljeće 1939. godine.

“Ali herojski otpor Ukrajine razbio je tu iluziju.” Osim toga, Putin je računao na podjelu Europe i Amerike – ali to se nije dogodilo, Atlantski savez se zbližio. Putin je postigao suprotno od onoga što je želio.

Ipak, Schäuble, koji dolazi iz Badena, vidi da je mir u Europi ugrožen. Ne zna se kako će se stvari nastaviti nakon Ukrajine. Moldavija i proruska separatistička regija Pridnjestrovlje u Moldaviji su u velikom riziku, rekao je on za novine. Bude li Putin ostao pri svom cilju da preokrene razvoj događaja iz 1990., tada mir u Europi neće biti siguran.

Schäuble je već povukao paralele između Putina i Hitlera 2014. i usporedio je rusko djelovanje na Krimu s Hitlerovom aneksijom Sudeta 1938. godine. Usporedba je tada izazvala pomutnju. Tadašnja kancelarka Angela Merkel od toga se distancirala. Christian Lindner je govorio o Schäubleu koji je prešao granicu – i tražio od njega da se ispriča. Ministarstvo financija tada je naglasilo da je Schäuble očito odbio usporediti Rusiju s Trećim Reichom.

Najnovije

Potres kod Rijeke

Još iz rubrike