Iz Kaštela razvili kriminalnu mrežu po cijelom svijetu: Ajkula, Dugi i Perović kokain iz Nizozemske prodavali u Britaniji, a novac preuzimali u Italiji

Krešo Svalina, zvani Ajkula, 42-godišnjak iz Kaštel Starog, koji se već mjesec dana nalazi u istražnom zatvoru u Zagrebu kao jedan od osumnjičenika u USKOK-ovoj aferi “Složna braća”, u kojoj je razotkriven udruženi zločinački pothvat i utaja 51 milijun kuna poreza, ponovno se našao na udaru USKOK-ove istrage, ovaj put zbog sumnje “na počinjenje neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari”.

Osim njega kao vođe, članovi udruženja su i Dominik Dugandžić, zvani Dugi (27), također iz K. Starog, koji je uhićen u Velikoj Britaniji, te Vedran Perović (34) iz Kaštel Novog.

Po USKOK-u, Svalinu se sumnjiči da je od 20. rujna 2021. do 23. veljače 2022. godine, po prethodnom planu i dogovoru, radi kontinuirane nabave kokaina iz Nizozemske, njegova prijevoza i prodaje u Hrvatskoj i u državama Europske unije, povezao u zajedničko djelovanje Dugog i Perovića kao i još najmanje tri zasad nepoznate osobe, od kojih jednu iz Bosne i Hercegovine, jednu iz Nizozemske i jednu iz Italije.

Preko posebno nabavljenih mobitela i kriptirane komunikacije putem internetskih aplikacija, Svalina je s osobom iz BiH dogovarao kontinuiranu nabavu točno određenih količina kokaina koje treba preuzeti od nepoznate osobe u Nizozemskoj te ga prevesti u Veliku Britaniju. Potom je s osobom iz Nizozemske dogovarao preuzimanje te droge i njezinu prodaju osobi u Velikoj Britaniji, dok je s osobom iz Italije dogovarao preuzimanje novca u Italiji za prodaju te droge, kao i cijenu za kupnju novih količina kokaina, sve u svrhu njegove kontinuirane nabave, prijevoza i prodaje.

Svalina je, kako bi realizirao ideju, zajedno s istom osobom iz Bosne i Hercegovine i Dugandžićem kupio kamion te su u kabini izradili posebni spremnik u kojem mogu po prijevozu krijumčariti do 50 kilograma droge.

Kamion je bio registriran na Dugandžićevu tvrtku “Hurry up” d.o.o., osnovanu, po podacima sudskog registra, krajem studenoga 2020. godine, a baš je Dugi dogovarao prijevoz legalnog tereta kamionom i njegovo preuzimanje na točno određenim lokacijama i prijevoz do Velike Britanije. Nakon što je Svalina uhićen i kad je završio u zatvoru, njegove je naloge i upute Perović prenosio Dugome, kojem je plaćao i troškove puta i nagrade za obavljeni prijevoz droge.

Dugandžić je uhićen u gradu Doveru u grofoviji Kent, u jugoistočnoj Engleskoj, krajem veljače ove godine, kada je došao iz francuske luke Calais. Britanski granični policajci zaustavili su ga u kamionu splitskih oznaka te su u kabini, u posebnom skrovištu ispod hladnjaka, pronašli dva paketa s oko dva klilograma kokaina 75-postotne čistoće.

Robu koju je prevozio Dugi utovario je u Sloveniji, drogu je preuzeo u Nizozemskoj i trebao ju je isporučiti u engleski grad Hereford. Dan nakon uhićenja Perović je jednoj osobi, a kako su zabilježili istražitelji, kazao kako mu je Dugi na dan kad je uhićen kroz plač rekao da mu se “čini da je gotovo”, piše slobodnadalmacija.hr.

Share This Article