20.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno EU: Ruski "referendumi" na okupiranim teritorijima Ukrajine neće biti priznati

EU: Ruski “referendumi” na okupiranim teritorijima Ukrajine neće biti priznati

Svaki pokušaj Rusije da na privremeno okupiranim teritorijima Ukrajine održi takozvane “referendume” za proglašenje novih “narodnih republika” ili priključenje Rusiji su nezakoniti i neće biti priznati.

Kako javlja dopisnik Ukrinforma, to je izjavila Misija Europske unije pri OESS-u tijekom sastanka Stalnog vijeća OESS-a u četvrtak u Beču.

Ponovno potvrđujemo našu snažnu osudu pokušaja Rusije da uspostavi nelegitimne alternativne administrativne strukture u Hersonu, Mariupolju i drugim ukrajinskim gradovima. “nove” narodne republike “ili pridruživanje Rusiji su nezakonite i neće biti priznate”, stoji u priopćenju.

“Također osuđujemo uvođenje ruske rublje kao valute, korištenje ruskih nastavnih planova i programa, preimenovanje gradova i sela i njihovih prometnih znakova, te bilo kakvu distribuciju ruskih putovnica na pojednostavljen i selektivan način među ukrajinskim građanima”, stoji u priopćenju.

EU je također izrazio zabrinutost zbog toga što je ruska marionetska “uprava” u regiji Herson vratila simbol ruskog carstva, a mobilni operateri u područjima Donjecke i Luhanske oblasti koja nisu pod kontrolom vlade koriste ruski pozivni broj zemlje.

“Pozivamo Rusiju da u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i teritorijalnih voda te da odmah oslobodi sve demokratski izabrane ukrajinske dužnosnike koji su u pritvoru u Rusiji”, stoji u priopćenju.

Kako je izvijestio Ukrinform, stalni predstavnik SAD-a pri OESS-u Michael Carpenter rekao je u srijedu da bi Ruska Federacija mogla pokušati pripojiti takozvane “DNR” i “LNR” u narednim tjednima ili mjesecima i razmatra sličnu operaciju za okupiranu hersonsku regiju.

Najnovije

Još iz rubrike