20.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Uhićeni riječki bombaši, dileri.. ukupno 17 kaznenih djela, ukratko opaki kriminalci

Uhićeni riječki bombaši, dileri.. ukupno 17 kaznenih djela, ukratko opaki kriminalci

Na konferenciji za medije održanoj danas u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj načelnik Sektora kriminalističke policije, Robert Tomac prezentirao je rezultate kriminalističkog istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno šestero hrvatskih državljana, a kazneno su prijavljena trojica za koje je utvrđena osnovana sumnja da su počinili ukupno 17 kaznenih djela, i to kaznena djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, neovlaštena proizvodnja i promet drogama te oštećenje tuđe stvari.

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s policijskim službenicima nadležnih službi Sektora kriminalističke policije, policijskih postaja i Jedinice specijalne i interventne policije te u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

Uvodno, načelnik Tomac je istaknuo da je policija promptno reagirala po zaprimanju dojave o jučerašnjem požaru vozila na Rastočinama te poduzela sve potrebne mjere i radnje, koje su u roku četiri sata rezultirale privođenjem više osoba koje se dovodilo u vezu s ovim događajem.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, osim navedenog razriješeno je i nekoliko sličnih događaja iz prethodnog razdoblja za počinjenje kojih se sumnjiče dvojica hrvatskih državljana u dobi od 23 i 19 godina.

Također, njih dvojica te 42-godišnji hrvatski državljanin su osumnjičeni i za kaznena djela iz drugih domena kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni 23-godišnji hrvatski državljanin i drugoosumnjičeni 19-godišnji hrvatski državljanin, u dva navrata u noćnim satima u veljači ove godine, ušli u ograđeno dvorište obiteljske kuće na području Kantride u Rijeci te aktivirali i bacili eksplozivno sredstvo (ručnu bombu).

Uslijed eksplozije nastala su oštećenja na dva parkirana osobna vozila, nekoliko vrata i vrtnom namještaju.

Nadalje, sumnja se da su u noći 21. ožujka ove godine u ulici Rastočine aktivirali istovrsno eksplozivno sredstvo uslijed čega je oštećeno sveukupno osam osobnih vozila. Jučer, u noći 10. svibnja u navedenoj ulici izazvali su požar na parkiranom osobnom vozilu, koji se proširio na još pet vozila, na obližnje kontejnere za smeće i stablo uslijed čega je na zahvaćenim vozilima nastala veća šteta, a kontejneri su u potpunosti izgorjeli.

Počinjenjem ovih kaznenih djela, odnosno općeopasnom radnjom ili sredstvom izazvali su opasnost za imovinu i život oštećenih hrvatskih državljana, ali i drugih građana. Pri tom su za dolazak do mjesta događaja u pojedinim slučajevima koristili prethodno posuđeno osobno vozilo, a za izvršenje kaznenih djela sredstva čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje zabranjeno za građane.

Osim toga, prvoosumnjičeni 23-godišnjak se sumnjiči da je od kraja ožujka do 10. svibnja ove godine u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi dogovarao, nabavljao i skladištio veće količine marihuane i amfetamina, koje samostalno ili posredstvom drugoosumnjičenog 19-godišnjaka prodavao drugim osobama s područja Rijeke. Na taj način je u više navrta u navedenom razdoblju prodao najmanje 125 grama marihuane i 30-ak grama amfetamina.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, jučer su temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Rijeci, provedene pretrage doma i prostorija te nekoliko vozila (osobna vozila, kombi vozilo, motocikl i moped) prvo i drugoosumnjičenog na području Rijeke te kuće trećeosumnjičenog 42-godišnjaka na matuljskom području.

Policija je pretragama pronašla i oduzela:

dvije ručne bombe iste vrste kao i one koje su korištene za počinjenje kaznenih djela,

automatski pištolj s pripadajućim spremnikom i jednim streljivom, stotinjak komada različitog streljiva, od čega dio sačmenog streljiva, ručno rađenu kuburu, spremnik za pištolj i druge dijelove oružja,

oko 350 grama amfetamina, nešto više od 130 grama marihuane, desetak grama kokaina, razne tablete i druge tvari s popisa droga, digitalne vage,

veći broj mobitela i SIM kartica te druge pripadajuće opreme,

uređaj za ometanje signala, dva prijenosna telekomunikacijska uređaja,

kanistar i boce sa zapaljivom tekućinom,

novac u domaćoj i stranoj valuti i druge predmete koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih kaznenih djela.

Počinjenjem kaznenih djela oštećeno je više hrvatskih državljana te komunalna tvrtka iz Rijeke, Nastala materijalna šteta se cijeni na više stotina tisuća kuna, a točan iznos štete će biti utvrđen naknadno.

Po završetku kriminalističkog istraživanja sva trojica osumnjičenika su kazneno prijavljena nadležnom državnom odvjetništvu i predani pritvorskom nadzorniku.

Završno, načelnik Tomac zahvalio je svima koji su sudjelovali u kriminalističkom istraživanju, zatim djelatnicima JVP koji su vrlo brzo stigli na mjesto događaja te spriječili daljnje širenje požara i nastanak veće štete, kao i djelatnicima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” koji su sudjelovali u očevidu.

Također, naglasio je da je stanje sigurnosti u gradu Rijeci i na području Policijske uprave u cjelini dobro te da policija poduzima sve kako bi se ovakvi događaji sveli na najmanju mjeru, a njihovi počinitelji što prije pronašli i procesuirali, piše primorsko goranska policija.

Najnovije

Još iz rubrike