16.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Volite kikiriki? Ovo je glavna vrlo zgodna nuspojava ako ga često jedete

Volite kikiriki? Ovo je glavna vrlo zgodna nuspojava ako ga često jedete

Postoje brojni razlozi zašto biste trebali jesti kikiriki i proizvode od kikirikija, poput maslaca ili ulja od kikirikija, ali jedna od najvažnijih posljedica njihova konzumiranja jest da vam mogu pomoći da duže živite.

Da, dobro ste pročitali. Kikiriki je jedna od nutritivno najbogatijih namirnica koja vam čak može produžiti život.

Kikiriki je bogat zdravim mastima, proteinima, vlaknima, a sadrži i više od 25 esencijalnih nutrijenata počevši od vitamina B i esencijalnih aminokiselina do minerala poput magnezija, fosfora i kalija. Studije su pokazale da bioaktivni spojevi koje sadrži kikiriki pomažu u zdravlju srca, a imaju i brojne druge dobrobiti za ljudski organizam.

Kikiriki je prava pravcata superhrana! Naime, šaka kikirikija vašoj prehrani daje oko 7 grama visokokvalitetnih biljnih proteina, a bogat je i vlaknima, antioksidansima i korisnim fitonutrijentima. Istraživanja su pokazala da se kuhanjem ili pečenjem kikirikija povećava razina fitonutrijenata, što ga čini još zdravijim.

Masnoće u kikirikiju prvenstveno su mononezasićene i polinezasićene, a poznato je da obje pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Zdravstvene institucije, uključujući American Heart Association, preporučuju jesti nezasićene masti umjesto zasićenih masti koje se nalaze u hrani poput maslaca, punomasnih mliječnih proizvoda i masnog mesa.

Kikiriki je posebno zasitan i može pomoći u kontroli tjelesne težine, zahvaljujući tome što je bogat vlaknima i proteinima, koji pomažu u usporavanju probave da bi se smanjio osjećaj gladi i povećala sitost nakon obroka, piše Eat This.

Studije pokazuju da visokokvalitetni proteini pomažu u regulaciji hormona gladi, a vlakna pojačavaju osjećaj sitosti i pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine. To je vjerojatno razlog zašto oni koji često uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imaju manju vjerojatnost da će imati prekomjernu tjelesnu težinu ili biti pretili, u usporedbi s osobama koje ne jedu kikiriki ili orašaste plodove.

Jedna studija objavljena u JAMA-i pokazala je i da kikiriki može pomoći da živite duži i zdraviji život. Istraživači su otkrili da su sudionici studije koji su izjavili da uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imali znatno manju vjerojatnost od smrti od bilo kojeg uzroka – osobito srčanih bolesti – tijekom razdoblja istraživanja. Jedna od glavnih prednosti kikirikija koja je navedena bila je njihova dostupnost u usporedbi s orašastim plodovima.

Nekoliko drugih velikih studija s tisućama sudionika također je zaključilo da vam kikiriki, kao dio zdrave prehrane, može pomoći da živite duže, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike