20.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO U Ukrajinu stiglo ubojito američko oružje, u svega nekoliko minuta spalili...

VIDEO U Ukrajinu stiglo ubojito američko oružje, u svega nekoliko minuta spalili su ruski konvoj, pogledajte brutalno uništavanje Putinove vojske

Ukrajinci su objavili novi video uništavanja ruskih tenkova. Vojska objašnjava da su na videu američke M777 haubice, koje su napokon ušle u upotrebu u Ukrajini. Vojnici su obuku imali u Njemačkoj, a haubice su im poslali Amerikanci.

A koliko su uspješni vidi se na videu – uništili su sedam od 11 tenkova. Korišteni su navođeni projektili.

Pogledajte video:

U Hrvatskom vojniku, časopisu MORH-a, objašnjavaju što su te haubice:

Od početnog koncepta do danas, tijekom 30 godina, na lakoj haubici M777 155 mm mnogo je toga postignuto u dizajnu, razvoju, a provode se i opsežna testiranja kako bi se stvorio jedan od najkvalitetnijih današnjih topničkih sustava…

Haubicu nisu razvile američke tvrtke, nego britanska Vickers Shipbuilding and Engineering Ltd. (VSEL) iz Barrow-in-Furnessa, lučkog grada na sjeverozapadu Engleske. Radni joj je naziv iz osamdesetih godina bio ultralaka poljska haubica (UltraLight Field Howitzer).

Nakon što je BAE Systems 1999. preuzeo VSEL, razvoj je nastavljen pod plaštom BAE Systems Landa and Armamentsa i ultralaka haubica postala je laka. Iako se proizvodila u Velikoj Britaniji, završni dio obavljao se u američkoj tvornici United Defense LP u Pascagouli, Mississippi. Kada je BAE Systems 2005. preuzeo i tu tvrtku, završna se montaža nastavila obavljati u pogonu BAE-a u Hattiesburgu u Mississippiju. Oko 70 % dijelova haubice američkog je podrijetla uključujući i cijev koju proizvodi Watervliet Arsenal iz Watervlieta, New York.

Haubica je pokazala izvrsnu pouzdanost, ispunila ili premašila sve operativne zahtjeve. Tim nezavisnih ocjenjivača utvrdio je da je operativno učinkovita.

Američka je vojska s prvih 18 haubica opremila 2. bojnu 11. pukovnije poljskog topništva na Havajima u listopadu 2006. Uglavnom je haubica M777 topnički sustav za borbene timove brigada opremljenih vozilima Stryker (Stryker Brigade Combat Teams), prenosi Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike