24.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Propao je dio plana EU oko nafte. Orban je uznemiren zbog Hrvatske

Propao je dio plana EU oko nafte. Orban je uznemiren zbog Hrvatske

Bruxelles je odustao od svojih planova za zabranu brodarskoj industriji EU da prevozi rusku naftu “zbog zabrinutosti nekih država članica oko ekonomskog učinka mjera”, objavio je jutros Financial Times.

Europska komisija odustala je od prijedloga usmjerenog na pomorstvo, koji je uveden prošlog tjedna, nakon žestokog lobiranja Malte i Grčke, izjavilo je nekoliko izvora upoznatih s pregovorima za Financial Times. Mađarska je uskratila svoju potporu zabrani EU uvoza ruske nafte, čak i nakon razgovora Orbana i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, doznaje FT.

Mađarska stvara probleme, uznemireni su zbog Hrvatske

Situaciju je dodatno zakomplicirala Mađarska, koja odbija podržati embargo na rusku naftu. Von Der Leyen je jučer, kako piše Financial Times, pokušala uvjeriti Orbana da podrži embargo, nudeći mu dodatno vrijeme i potencijalnu financijsku potporu.

Mađarska je među zemljama koje se nadaju duljem razdoblju postupnog uvođenja zabrane, a traži i financijsku potporu EU u tranziciji s ruskih fosilnih goriva ulaganjima u alternativnu infrastrukturu.

“Budimpešta je također uznemirena zbog toga što će postati jako ovisna o nafti koja se crpi naftovodom iz Hrvatske u slučaju embarga”, piše FT.

Von der Leyen je na Twitteru objavila da je njezin razgovor s Orbanom bio “koristan za razjašnjavanje pitanja vezanih uz sankcije i energetsku sigurnost”, prenosi Index.

Orban se zaigrao oko Hrvatske: Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku

Najnovije

Još iz rubrike