9.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Potresna pjesma hrabre 21-godišnje Ukrajinke dira u srce: zapjevala je u uniformi...

Potresna pjesma hrabre 21-godišnje Ukrajinke dira u srce: zapjevala je u uniformi s oružjem, a snimka je danas obišla cijeli svijet

Oči cijeloga svijeta uprte su u rat u Ukrajini, a posebno u Mariupolj i u čeličanu Azovstal u čijem su se armiranom podzemlju okupilo do 2.000 preostalih ukrajinskih vojnika.

Dok se u svijetu pokušava pronaći način da ih se spasi u teškoj situaciji s ruskom stranom koja ne pokazuje milost, iz čeličane ukrajinski branitelji putem društvenih mreža šalju poruke i filmove obiteljima i javnosti, a oni uz njihovu krajnje neizvjesnu sudbinu imaju dodatnu težinu i emotivnost.

Na društvenim mrežama pojavio se jedan od emotivnijih videa iz Azovstala u kojem jedna djevojka u polumraku skloništa, sa strojnicom i okružena suborcima koji je prate, a capella lijepo i potresno pjeva ukrajinsku domoljubnu pjesmu.

Riječ je o 21-godišnjoj Katerini koja se vojsci pridružila lani nakon završetka studija glazbe. Roditeljima je rekla da ide kao bolničarka da bi aktivno sudjelovala u jednoj od najkrvavijih bitaka u ukrajinskom ratu, 74 dana obrane Mariupolja.

Video je u četvrtak objavio ukrajinski branitelj Nik Mark, i ubrzo je Katerina širom zemlje postala hvaljena kao Čelična ptica, zbog svoje lokacije i vojnog nadimka Bird, piše Ian Birrell za Daily Mail.

Za Katerinu se pretpostavlja da dolazi iz malog sela na zapadu zemlje, gdje je nastupala na sceni i objavljivala pjesme u novinama. Nakon što je diplomirala na odsjeku za pjevanje u Ternopilu, radila je u trgovini motociklima u Kijevu prije nego što se pridružila vojsci. “Mogla se šminkati i izlaziti na spojeve, ali je umjesto toga odabrala strojnicu i kamuflažu. Katerina je jaka duhom – ratnica bez kapi straha u krvi”, kaže Bohdan Majuk, jedan od Katerininih učitelja. Drugi su rekli da je uvijek bila fascinirana poviješću svoje nacije i ljudskim pravima, sudjelujući na skupovima dok je živjela u Kijevu, piše Daily Mail.

Katerina je ne samo školovana glazbenica predivnoga glasa i aktivistica za ljudska prava koja se brabro uključila u obranu Ukrajine, nego i mlada žena koja je zaslužila civiliziranu ratnu predaju i odnos prema zarobljenicima po Ženevskoj konvenciji. Video s njenom pjesmom morao bi biti temelj da se takvi zahtjevi postave prema ruskoj strani, u ime civilizacije i ljudskosti. I da Katerina nastavi lijepo, hrabro i slobodno pjevati, piše slobodnadalmacija.hr.

Najnovije

Još iz rubrike