14.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Crvenilo ispod pazuha: Uzrok, simptomi i kada zbog problema morate liječniku?

Crvenilo ispod pazuha: Uzrok, simptomi i kada zbog problema morate liječniku?

Crvenilo ispod pazuha se može pojaviti iz više razloga te može trajati od nekoliko sati do nekoliko mjeseci. Kako bi se tretiralo potrebno je otkriti što ga točno izaziva.

U nekim slučajevima će za liječenje biti potrebno samo promijeniti neke navike, dok će nekada biti potreban posjet liječniku.

Što uzrokuje crvenilo ispod pazuha?

Crvenilo na ovom dijelu tijela može biti posljedica alergijske reakcije na dezodorans ili gel za tuširanje, a može se raditi i o dermatitisu ili o nekoj vrsti infekcije.

1. Vrućina

Tuširanje prevrućom vodom nije dobro za organizam, ali ni za kožu jer izaziva crvenilo po tijelu pa tako i ispod pazuha. Osim vruće vode, na pojavu crvenila može utjecati i visoka temperatura zraka pomiješana sa znojenjem ispod pazuha. Mogu se pojaviti male izbočene crvene kvržice ili pak osip.


2. Dermatitisi

Postoji nekoliko vrsta dermatitisa, odnosno upale kože, koji vode do crvenila ispod pazuha.

Do dermatitisa, točnije kontaktnog dermatitisa dolazi zbog doticaja kože i organizma s određenim sredstvima ili alergenima kao što su hrana ili lijekovi te ubodi insekata. Alergijska reakcija se javlja najčešće nakon samo nekoliko sati. Seboroični dermatitis je s druge strane kronična upala kože na koju utječu geni, ali i hormoni koji uzrokuju pretjerano izlučivanje loja, a kao posljedica se javljaju crvenilo, naticanje, svrbež i ljuštenje kože. Može se pojaviti na raznim dijelovima tijela, među koje spada i pazuh.

Atopijski dermatitis je još jedna vrsta upale kože koja izaziva crvenilo ispod pazuha. Drugi naziv za ovo stanje je ekcem, a može se prepoznati po svrbežu, suhoj koži, perutanju i crvenilu.

3. Kandidijaza

Gljivična infekcija se može pojaviti na vlažnim dijelovima tijela, kao što su grlo, vagina, ali i ispod pazuha. Javlja se svrbež, osip, guljenje kože i naticanje. Ova infekcija uzrokovana je gljivicom Candidom, a simptomi se pogoršavaju u ljetnim mjesecima, kod nošenja uske odjeće ili loše higijene.

4. Folikulitis

Folikulitis je bakterijska infekcija folikula dlake, a može stvoriti neugodu, bol, ali i crvenilo. Nastaje kao posljedica brijanja. U većini slučajeva će se ovaj problem riješiti sam od sebe s vremenom, dok će nekada biti potreban posjet liječniku i uzimanje antibiotika.


Kako se tretira crvenilo ispod pazuha kod kuće?

Crvenilo ispod pazuha će se u većini slučajeva povući samo od sebe nakon nekoliko dana. Ipak, važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari:

· održavanje kože ispod pazuha suhom

· nošenje prozračne odjeće

· provođenje pravilne higijene

· izbjegavanje gelova za tuširanje koji su možda izazvali crvenilo

· izbjegavanje sunca

· izbjegavanje predugog kupanja ili tuširanja

· ne doticati crvenilom zahvaćeno područje

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kada se crvenilo ne povlači nakon nekoliko dana i navedenih radnji ili kada se dodatno pogoršava, potrebno je posjetiti liječnika. Jednako tako, ako se crvenilo širi po tijelu, praćeno je visokom temperaturom i povraćanjem, dolazi do krvarenja iz područja zahvaćenog crvenilom koje je bolno na dodir, treba što prije potražiti liječničku pomoć. Još jedan razlog posjeta liječnika je i pojava napuknuća na koži ili otkrivanje kvržice ispod pazuha.


Kako se tretira crvenilo ispod pazuha?

Liječnik će postaviti niz pitanja kako bi otkrio što je točno uzrokovalo crvenilo ispod pazuha. U slučajevima kada je do crvenila došlo zbog određenog alergena, osoba će jednostavno prestati koristiti isti, a crvenilo će se povući. U nekim slučajevima će liječnik morati napraviti biopsiju kako bi otkrio pravi uzrok problema te ga pravilno tretirao. Crvenilo ispod pazuha se može tretirati antibioticima, kremama protiv gljivica ili kremama s kortikosteroidima.


Zaključak

Crvenilo ispod pazuha se može pojaviti kao reakcija na određene proizvode ili hranu, ali jednako tako može biti znak bolesti ili stanja kože. U većini će slučajeva simptomi proći sami od sebe, dok kada ne prolaze ili se pogoršavaju je potrebno posjetiti liječnika, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike