Carević: Petkovićeva utakmica sezone, Šubićevac nije bezopasan

Screenshot

Iza nas je 34. kolo 1. HNL-a, lako bi se moglo pokazati ključno kolo u borbi za naslov prvaka. Odigrana su dva derbija, Haduk je na Rujevici pobijedio Rijeku s 3:0, a Dinamo na Maksimiru identičnim rezultatom Osijek, najvećeg gubitnika ovog kola.

– Dinamo je korak bliže naslovu, ali ništa nije gotovo. Ni Rijeka ni Osijek nisu pružili dobar otpor Hajduku, odnosno Dinamu. Očekivali smo veći otpor Rijeke i Osijeka, izvedba im nije bila na nivou, Dinamo i Hajduk su prelagano pobijedili, prokomentirao je Mario Carević u emisiji Stadion.

– Suđenje je bilo vrlo dobro, pogotovo s obzirom na visoke uloge, tako da nećemo previše o njemu pričati, rekao je u uvodu Marijo Strahonja.

Veliki povratak Petkovića u možda ključnoj pobjedi Dinama

– Dinamo je imao kontrolu od početka, imalu su autoritativan nastup, iako Osijek nije loše ušao u utakmicu, no presjekao ih je gol i onda isključenje. Dinamo je bio puno bolji, aktivniji, pogotovo u napadu, zasluženo su pobijedili, misli Carević i nastavlja o najboljem igraču utakmice:

– Petković je odigrao najbolju utakmicu u ovom prvenstvu, Čačić ga je odmorio i onda vratio u prvih 11, a on mu je to na najbolji način vratio.

– Iznimno talentiran je Špikić, čekao je svoju priliku. No on je mlad igrač i iskoristio je svoju priliku na ovoj utakmici, kaže.

– Čačić je na samom početku rekao da Dinamo treba igrati 4-2-31 ili 4-3-3 sustav, da Dinamo nije radio selekciju za 3-5-2, on je uvjeren u to i to se stvarno dobro pokazalo, stavio je igrače na njihove prave pozicije i to se pokazalo dobrim. Oršić je kod Kopića nekad igrao beka, što ima neke logike, no ipak vidimo da je puno produktivniji kad je bliže napadu, smatra Carević.

Može li se Dinamo “pokliznuti” na Šubićevcu?

– Velik je to pritisak, tu je imperativ pobjede. Šibenik ne igra na proljeće kao što je igrao na jesen, no sad su se pobjedom u Puli napunili samopouzdanjem, vidjet ćemo, rekao je Carević i prokomentirao trenera Osijeka Nenada Bjelicu:

– Nije teško na Bjeličinom licu pročitati ljutnju i nezadovoljstvo. Ne znam o čemu se radi, ali već je u par navrata to govorio. Sigurno da igrači Osijeka čitaju novine i to utječe na njih. U zadnje tri utakmice primili su osam golova, što je nepojmljivo za onaj Osijek od prije.

O suđenju se izjasnio Marijo Strahonja:

– Sudac Pajač je bio fokusiran, dobro se kretao, bio je prisutan, a sve procjene su mu bile u redu. Pokazao je stabilnost, međunarodni je sudac i dokazao se.

Posvetio se potom Strahonja četirima situacijama:

U devetoj minuti Osijek je zabio, ali dosuđena je ruka…

– Napadač je imao ispruženu ruku u neprirodnom položaju, dobra procjena suca, kaže Strahonja.

Čeberko je u 15. minuti dobio prvi žuti karton…

– Apsolutno ispravna odluka!

U drugoj situaciji, kad je dobio drugi žuti i isključenje, ipak je bilo malo granično:

– Postoje elementi za žuti karton. Uživo je ova situacija jača nego ovako kad je analiziramo i gledamo ovako naknadno.

U 63. minuti, je li to bila ruka u šesnaestercu Osijeka (nije dosuđena)?

– Bila je ruka, ali obrambeni igrač je čak djelomično povlačio ruku, ispravna odluka suca i tu je sve u redu, uvjeren je HRT-ov sudački ekspert.

Livaja se vratio golovima

– Hajduk je od prve minute imao gard pobjednika, Dambrauskas je i psihološki i taktički odlično pripremio utakmicu. Hajduk je bio agresivniji od Rijeke, pozicijski su bolje stajali i to se stvarno vidjelo tijekom cijele utakmice. Rijeku je možda sputala važnost utakmice, navijači su imali slavlje, stvarno nisu odigrali kako treba. Volim ih pohvaliti, tokom sezone su igrali odličan nogomet, no sad su kolektivno podbacili, smatra Carević o utakmici u Rijeci.

– Hajduk je izašao u 4-1-3-2, zadnji vezni Čolina i Grgić su imali jako važnu ulogu i u obrani i u napadu, da ne spominjem Livaju i Kalinića, koji u svakom trenutku daju dubinu, koji su opteretili njihove stopere i u većini situacija su bili jedan na jedan. Kad se Livaja izvuče na bok, Čolina puni po vertikali i obrnuto, to je stvarno dobro funkcioniralo, kaže Carević i dodaje:

– Moderan nogomet se igra jedan na jedan, Kalinić možda nije u najboljim igračkim godinama, ali daje dodatnu vrijednost ovom Hajduku.

O suđenju opet nema puno:

– Dario Bel je sudio dobro, ovo mu je druga ozbiljnija utakmica sezone i stvarno je napredovao, VAR soba je također odradila sjajno, sve je bilo tečno, smatra Strahonja i prelazi na detalje:

Kazneni udarac za Hajduk u 10. minuti, da ili ne?

– Ovo je bilo za penal, VAR je odigrao važnu ulogu, prvo je identificirao drži li se lopta linije i onda je dao drugu priliku sucu.

Rijeka je ostala s igračem manje isključenjem Drmića…

– VAR soba je morala sucu dati drugu priliku i dala mu je, sve je tu bilo u redu, zaključio je Strahonja, piše hrt.hr.

Share This Article