26.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Analitičar o Orbanovoj izjavi: Hrvatska treba reagirati odmjereno i odlučno

Analitičar o Orbanovoj izjavi: Hrvatska treba reagirati odmjereno i odlučno

Hrvatska treba jasno dati do znanja da je naš suverenitet neupitan, a posljednja Orbanova retorika prelazi granice političke korektnosti, poručio je politički analitičar Davor Gjenero za N1.

“To je poigravanje izvan političke korektnosti. Zna se da je EU nepovredivost granica nepovredivo načelo. O svemu se u EU može dogovoriti, ali se pitanje granica ne može na taj način otvarati. To nije retorika koja prolazi u Bruxellesu”, rekao je Gjenero, komentirajući izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana u kojoj je, referirajući se na jadransku obalu, poručio – da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku.

Hrvatska treba reagirati odlučno

Gjenero dodaje da Hrvatska ima interes suradnje s Mađarskom, ali da je bilo kakvo zadiranje u pitanje granica i suvereniteta Republike Hrvatske nešto što je u međunarodnoj areni neprihvatljivo.

Budući da se sjećamo fotografije s jednog sastanka Orbanove stranke ispred karte velike Mađarske, kao i čestitke mađarskim maturantima koja je uključivala fotografiju globusa na kojoj su također bile ucrtane granice velike Mađarske, zanimalo nas je i što znače takvi Orbanovi potezi za Hrvatsku.

“Prema tome sam bio manje skeptičan nego drugi kolege, jer sam to očitavao u kontekstu onoga što je Mađarska radila u prethodnom razdoblju, a to je da su se koristili europskom integracijom i činjenicom da Mađari čine dio stanovništva u susjednim državama. Koristeći se mađarskom manjinom uspjeli su stvoriti sfere svog društvenog i ekonomskog utjecaja i u Slovačkoj i u Rumunjskoj, što je nešto što je korektno s pozicije EU, ali bilo kakva ideja o promjenama granica je izvan toga”, kazao je Gjenero, ističući da bi Hrvatska treba reagirati odmjereno, ali odlučno.

“Treba jasno dati do znanja da je suverenitet neupitan, ali ne treba dovoditi u pitanje mogućnost ekonomske suradnje s Mađarskom. Ne treba na svaku izjavu, koja možda ima više unutarnjepolitičko, nego vanjskopolitičko značenje, reagirati zapjenjeno, ali treba reagirati vrlo jasno”, poručuje Gjenero.

FT: Budimpešta je uznemirena

I Financial Times danas je pisao da je Budimpešta uznemirena zbog toga što će postati jako ovisna o nafti koja se crpi naftovodom iz Hrvatske u slučaju embarga. Prema mišljenju Gjenera, to ne bi trebao biti problem.

“Biti ovisan o prijateljskoj zemlji nije nešto što bi trebalo pretpostavljati nekakav ozbiljan problem. JANAF je uvijek surađivao s Mađarskom, Hrvatskoj je u interesu da Rijeka bude ključna luka Mađarske za izlaz na more. To mi nije jasno. Možda su u pitanju politički razlozi, odnosno manevri kojima Orban pokušava povećati svoj manevarski prostor u izbjegavanju prekida energetskih odnosa s Rusijom”, kazao je Gjenero, piše N1.

Orban se zaigrao oko Hrvatske: Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku

Propao je dio plana EU oko nafte. Orban je uznemiren zbog Hrvatske

Najnovije

Još iz rubrike