20.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Gdje je glavni Putinov general? Mnogi smatraju odsutnost Valerija Gerasimova na Danu...

Gdje je glavni Putinov general? Mnogi smatraju odsutnost Valerija Gerasimova na Danu pobjede znakovitom…

Gerasimovog je navodno ozlieđen na bojišnici u Donjecku, no ove informacije niti jedna strana nije službeno potvrdila

Putinova vojna parada za dan pobjede na kraju je prošla bez nekih tektonskih objava o kojima se danima spekuliralo u medijima. Ruski vladar nije objavio totalni rat Ukrajini, nije najavio korištenje nuklearnog oružja, a nije ni dao naslutiti da će invaziji uskoro doći kraj.

Vladimir Putin je samo ponovio razloge zbog kojih su napali Ukrajinu, konstatirao da sve ide prema njegovom planu i invaziju usporedio s Drugim svjetskim ratom u kojem je Rusija pobijedila naciste.

Mnogi su pritom primijetili odsustvo načelnika ruskog Glavnog stožera, Valerija Gerasimova, koji su mnogi protumačili znakovitim. Gerasimov je prošle godine bio jedan od istaknutijih članova vojnog vrha na paradi.

Očekivano je bilo da će s obzirom na svoju ulogu i rang Gerasimov biti jedna od osoba koja stoji uz Putina na ovakvom događaju. Osim toga, smatra se da je ovaj general jedna od tri osobe, uključujući Putina i Sergeja Šojgua, koje su isplanirale invaziju na Ukrajinu.

Prema određenim izvještajima, kao razlog Gerasimovog odsustva navodi se ozljeđivanje prilikom posjete bojišnici u Donjecku. U više medijskih izvještaja navodi se da je Gerasimov ranjen i prisiljen na evakuaciju iz ratne zone u Izjumu u ukrajinskoj regiji Harkov krajem travnja. Međutim, ni ruski ni američki dužnosnici su potvrdili ove izvještaje, piše BBC. U ratu je do sada inače poginuo neočekivano velik broj generala na ruskoj strani, što se uzimalo kao jedan od pokazatelja nepremnosti i loše organizacije ruske vojske, piše rtl.hr.

Najnovije

Još iz rubrike