14.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Apsolutno najgore namirnice koje možete pojesti

Apsolutno najgore namirnice koje možete pojesti

Svima je ponekad teško oduprijeti se grickalicama i slatkišima, ali neke biste stvarno trebali izbjegavati.

Čips

Teško je pojesti samo predloženu porciju, a kamoli samo jedan. Ova grickalica prepuna je soli, a samim time i natrija. Može sadržavati i do 1/4 preporučenog dnevnog unosa soli.

Jedno istraživanje je pokazalo da čip može pridonijeti debljanju i više od slatkih pića te preocesuiranog i crvenog mesa.

Pohana piletina

Piletina se smatra zdravijom od crvenog mesa jer ima manje zasićenih masti, a više proteina od govedine. Ali kada je uronite u brašno, a onda u vruće ulje onda od zdrave namirnice postaje jedna od najgorih koju možete pojesti.

Kada pohate piletinu u dubokom ulju ona upije puno masnoća, koje pak podižu količinu kalorija koju unosite kada jedete. Još gore, prženje u biljnim uljima, na visokim temperaturama, stvara trans masti koje su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti, raka i pretilosti.

Krafne

Krafne se rade o brašna, šećera i biljne masti i onda su još pržene u ulju. To znači da su prepune trans masti koje podižu razine lošeg kolesterola.

Fondant

U suštini, to je jestivi plastelin koji se radi o šećera, vode, želatine, biljnog ulja ili masti i glicerola. Posljednji sastojak posebno je loš jer ga se povezuje s lošim zdravljem bubrega.


Salame

One sadrže natrijev nitrat koji može potaknuti kroničnu upali arterija, koja vodi do ateroskleroze, odnosno sužavanja arterija.


Krumpirići sa sirom

Svi znaju da prženi krumpirići nisu zdravi pa nutricionistima nije jasno kada ih ljudi idu uliniti još nezdravijima i preliju ih topljenim sirom. Samo taj sir sadrži jako puno natrija

White Russian

Radi se od votke, likera Kahlue i slatkog vrhnja. Ima 600 kalorija i 16 grama šečera.

Konzervirana hrana

I ta hrana puna je soli i sadrži više od 500 miligrama natrija po porciji.


Biljna vrhnja za kavu

Da, mogu dugo stajati, ali se većinom rade od hidrogeniranih ulja, a samim time sadrže puno trans masti koje su loše za srce.

Margarin

I margarin sadrži trans masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti. Bolji izbor je maslac.


Hrenovke

Najprije, nitko ne zna od kakvog se mesa rade. Onda su još i pune nitrata koje povezuju mesne proteine te sadrže puno soli.

Veganski burgeri

Dobro je prijeći na biljnu prehranu, ali nije dobro nezdravu mesnu pljeskavicu zamijeniti još nezdravijom biljnom. Biljnim pljeskavicama obično se dodaju masti i to zasićene masti. One povećavaju rizik od srčanih bolesti, a uz to su i pune natrija.


Zašećerene pahuljice

Iz njih ne dobivate gotovo ništa vlakana, a pune su šećera. Ako želite slatki doručak, napravite zobene i dodajte im čokoladno mlijeko.


Peciva

To je stvarno jedna od najgorih namirnica koju možete pojesti. Doslovno se radi o kugli tijesta od bijelog brašna. Ima oko 250 kalorija, a brzo ste ponovo gladni, piše Eat this, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike