24.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Zelenskij: Rusija fanatično oponaša nacistički režim s manijakalnom detaljnom reprodukcijom

VIDEO Zelenskij: Rusija fanatično oponaša nacistički režim s manijakalnom detaljnom reprodukcijom

Ruska Federacija fanatično oponaša nacistički režim s manijakalnom detaljnom reprodukcijom.

“Fanatično ponavljanje ovog režima. Njegove ideje, radnje, riječi i simboli. Manijakalna detaljna reprodukcija njegovih zvjerstava i ‘alibija’, koji navodno daju zlu svetu svrhu. Ponavljanje njegovih zločina, pa čak i pokušaji da se nadmaši ‘učitelja’ i pomakne s pijedestala najvećeg zla u ljudskoj povijesti. Postavi novi svjetski rekord u ksenofobiji, mržnji, rasizmu i broju žrtava koje oni mogu prouzročiti”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svom video obraćanju povodom Dana sjećanja i pomirenja, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim riječima, Rusi su zanemarili frazu “Nikad više”. Ukrajinski gradovi koji su preživjeli tako gnusnu okupaciju tijekom Drugog svjetskog rata da 80 godina nije dovoljno da se zaboravi na to, ponovno su vidjeli okupatora i dobili drugi datum okupacije u svojoj povijesti. A neki gradovi, poput Mariupolja, dobili su treći.

“Tijekom dvije godine okupacije, nacisti su tamo ubili 10.000 civila. U dva mjeseca okupacije Rusija je ubila 20.000. Desetljećima nakon Drugog svjetskog rata, u Ukrajinu se vratio mrak. I opet je postalo crno-bijelo. Opet! Zlo se vratilo. Opet! U drugoj uniformi, pod drugim parolama, ali u istu svrhu. U Ukrajini je organizirana krvava rekonstrukcija nacizma”, rekao je Zelenskij.

Predsjednik je spomenuo grad Borodjanka u Kijevskoj regiji kao jednog od brojnih žrtava ovog zločina. Pitao se mogu li civilne kuće u gradu predstavljati prijetnju Rusiji.

“Može. Eksplozivne bombe od 250 kg, kojima je ‘supersila’ granatirala ovaj mali grad. I utrnuo je. Ne može danas reći: ‘Nikad više!’ Danas ne može ništa reći. Ali ovdje je sve jasno bez riječi”, dodao je Zelenskij.

U Ukrajini se 8. svibnja obilježava Dan sjećanja i pomirenja u znak sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 24. veljače invaziju na Ukrajinu punog razmjera. Ruske trupe granatiraju i uništavaju infrastrukturu, masovno pucaju na stambena područja ukrajinskih gradova, mjesta i sela koristeći topništvo, VBR-e i balističke rakete.

Najnovije

Još iz rubrike