4.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Nikad veća potražnja za radnicima u Njemačkoj: Jedan sektor posebno vapi za...

Nikad veća potražnja za radnicima u Njemačkoj: Jedan sektor posebno vapi za djelatnicima

“Ne možemo više priuštiti da odbijemo ikoga onoga tko je voljan raditi”, naglasio je Stamp.

Potražnja za radnicima u Njemačkoj veća je nego ikad, piše agencija “dpa”. Indeks radnih mjesta BA-X njemačkog Federalnog zavoda za zapošljavanje u travnju je bio viši nego ikad sa 138 bodova, objavio je u ponedjeljak Federalni zavod za zapošljavanje. Vrijednost indeksa je za dva boda viša nego u ožujku i 33 boda iznad vrijednosti za isti mjesec prošle godine.

Prema istom izvoru, kraj većine koronaograničenja i proljetno oživljavanje tržišta rada pridonijeli su usponu u travnju, prenosi Vecernji.ba. Pogođeni su gotovo svi sektori, a posebno ugostiteljstvo, javlja “dpa”.

Zamjenik premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije Joachim Stamp izjavio je kako „nedostatak radnika u nekim sektorima prijeti ubijanjem ekonomije“.

On drži kako je potrebna brza zakonska provedba prethodnog sporazuma „da je za migrante dovoljan ugovor o radu s njemačkom kompanijom kao legalan pristup njemačkom tržištu rada“.

Osim toga, potrebno je ukinuti sve zabrane rada.

“Ne možemo više priuštiti da odbijemo ikoga onoga tko je voljan raditi”, naglasio je Stamp, koji je i ministar obitelji i integracija u Saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, prenosi Hayat.

Stručnjak za tržište rada konzervativnog CDU/CSU u Bundestagu Marc Biadacz pozvao je na „proširenje zakona o useljavanju kvalificiranih radnika“.

“Problem njemačkog tržišta rada nije nezaposlenost, već je nezaposlenost sama po sebi problem”, rekao je Biadacz navodeći kako nedostatak radne snage podiže cijene i usporava oporavak njemačkog tržišta rada koje mora postati privlačnije za imigrante, piše vecernji.hr.

Najnovije

Još iz rubrike