29 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Vladimir Putin će navodno poslati upozorenje o 'sudnjem danu' na proslavi Dana...

Vladimir Putin će navodno poslati upozorenje o ‘sudnjem danu’ na proslavi Dana pobjede

Mnogi smatraju kako bi to moglo predstavljati Putinovu indirektnu prijetnju

Ruski predsjednik Vladimir Putin Zapadu će poslati upozorenje o “sudnjem danu” 9. svibnja na proslavi obilježavanja 77. godišnjice pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, piše Reuters.

Očekuje se da će Putin održati govor na moskovskom Crvenom trgu prije vojne parade, u kojoj će biti vojne trupe, tenkovi, rakete i interkontinentalni balistički projektili.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako će nadzvučni lovci i strateški bombarderi Tu-160 proletjeti iznad katedrale sv. Vasilija. Prvi put od 2010., zapovjedni zrakoplov Il-80 “sudnjeg dana” bit će na vojnoj paradi, što bi moglo predstavljati Putinovu indirektnu prijetnju.

U slučaju nuklearnog rata, avion “sudnjeg dana” postao bi leteći zapovjedni centar ruskog predsjednika. Prepun je tehnologije, ali određeni detalji su ruska državna tajna.

Uoči 9. svibnja zapadni dužnosnici nagađali su da bi Putin mogao iskoristiti Paradu pobjede da najavi eskalaciju vojne akcije, možda izravnu objavu rata, no Kremlj je tvrdnje odbacio.

Putin je već u nekoliko navrata usporedio invaziju na Ukrajinu s ratovanjem Sovjetskog Saveza protiv nacista 1941. godine. Ruski predsjednik kasnije je rat u Ukrajini okarakterizirao borbom za zaštitu govornika ruskog jezika od progona nacista.

No, piše Reuters, ruska invazija na Ukrajinu mogla bi baciti sjenu na proslavi 9. svibnja s obzirom da su ruske trupe ubile tisuće ljudi, te uništile brojne gradove u Ukrajini, piše rtl.hr.

Najnovije

Još iz rubrike