Čudo u Muću: Ovca ojanjila četiri janjeta

Screenshot HRT

Hrvatska je poznata i po raznim čudima! Čak četiri janjeta ojanjila je ovca u Muću kod Splita! Ovce uglavnom dobiju jedno janje, iznimno dva, tri su već čudo, a četiri – jedinstven slučaj, pogotovo u Dalmatinskoj zagori. A ovoj ovci to su već – druge četvorke!

Četiri mala klupka vune stara su tri dana i zasad se ne odvajaju od brižne majke.

Ovoliko janjčića ovce iznimno rijetko ojanje, a mladoj ovci ovo su već druge četvorke. Janjenje je bilo teško; da joj vlasnik nije pomogao – tko zna što bi bilo.

Daruje Ante svome blagu na škrtome kamenjaru – mnogo ljubavi, a ovce to osjete.

– Je li do ovce, do ovna, do trave, do čega je? Najviše do ovna, kaže Ante, a i do dobroga pastira, govori Anđelka Delić, uzgajivačica ovaca, Donji Muć.

– Ja ih milujem i volim. Kod mene oni ne pate, govori Ante Delić, uzgajivač ovaca, Donji Muć.

Nekad je u Donjem Muću ovce držala svaka kuća, sada samo oni.

Imali su ih 60, sada triput manje. Cijela obitelj pomaže, pa i pas Garo, ali velika je to obaveza. I godine su već stisle.

Screenshot HRT

– Nije lako s njima biti cijeli dan. Meni je ime Ante. Pitaju me tko ti na njih ujutro pazi, a ja kažem Ante, a popodne pitaju, a ja kažem ja, šali se.

Nakon trideset godina uzgoja može se reći da ovce poznaju u dušu. I šteta je, kažu, što na hrvatskim pašnjacima ovih plemenitih životinja nema i više, piše hrt.hr.

TAGGED:
Share This Article