21 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Glavni stožer Ukrajinaca: Rusi napadaju ali nisu zauzeli Azovstal; Napadaju i drugdje,...

Glavni stožer Ukrajinaca: Rusi napadaju ali nisu zauzeli Azovstal; Napadaju i drugdje, bez uspjeha

U Mariupolju su ruske trupe nastavile ofenzivu uz zračnu potporu u nekim područjima kako bi preuzele kontrolu nad teritorijom tvornice Azovstal. Trenutno im to ne uspijeva.

“Blokada i pokušaji eliminacije naših postrojbi na području Azovstal u Mariupolju se nastavljaju. Na nekim područjima neprijatelj je nastavio ofenzivu uz zračnu potporu kako bi preuzeo kontrolu nad postrojenjem. Neprijatelj ne uspijeva”, Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je na Facebooku.

Prema posljednjim informacijama, od 18:00 sati 4. svibnja neprijatelj nastavlja s napadnim djelovanjem u Istočnoj operativnoj zoni.

“Zapovjedništvo ruskih trupa nastoji povećati tempo ofenzive na istoku Ukrajine kako bi se došlo do administrativnih granica Luhanske i Donjecke oblasti, kao i da bi se razvila ofenziva u područjima Zaporižja i Krivog Roga (Krivij Rih)”, navodi se u izvješću.

Da bi to učinio, neprijatelj pokušava nanijeti gubitke jedinicama ukrajinskih obrambenih snaga, pregrupira i jača svoje postrojbe, povećava štetu od vatre i poboljšava logistiku.

Neprijatelj je također pojačao raketne napade i bombardiranje kako bi uništio ukrajinsku prometnu infrastrukturu.

U smjeru Slobožanskij nalazi se neprijateljska skupina koju čine postrojbe 6. kombinirane vojske Zapadnog vojnog okruga, 41. kombinirane vojske Središnjeg vojnog okruga, obalnih postrojbi Baltičke i Sjeverne flote. Nastavljaju se zračni napadi i artiljerijsko granatiranje Harkiva.

Ruski osvajači rasporedili su pomoćno zapovjedno mjesto 36. kombinirane armije Istočnog vojnog okruga u okrugu Valujsk u regiji Belgorod (Rusija).

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine napominje da neprijatelj preraspoređuje osoblje iz regije Belgorod kako bi ojačao skupine vojnika.

Na smjeru Izjum neprijatelj pokušava preuzeti inicijativu i izvodi ofenzivna djelovanja na pravcu Izium-Barvinkove. U tu svrhu neprijatelj topnički gađa ukrajinske položaje na području Hrušuvake, Nove Dmitrovke i Kurulke.

Osim toga, neprijatelj je skupio do 40 jedinica jurišno-transportnih helikoptera Mi-24 i Mi-8 na području Belgorodske regije u blizini državne granice Ukrajine.

U smjeru Donjecka neprijatelj napada naselja Liman, Orihove, Popasna, Velika Novosilka, Huliajpolje, Komišuvaha i Orihiv.

Neprijatelj je tijekom dana bezuspješno pokušavao da se učvrsti u selu Oleksandrivka u pravcu Limana.

U smjeru Sjevjerodonjeck, osvajači su pokrenuli ofenzivu u smjeru Vojevodivke, ali nisu uspjeli.

U smjeru Popasne, neprijatelj je pokušao proširiti kontrolu nad naseljem Orihove, ali nije uspio.

Kako je navedeno, neprijatelj puca na ukrajinske položaje gotovo duž cijele crte dodira kako bi obuzdao djelovanje obrambenih snaga. Napadači izvode zračne napade na područja Avdijivka, Mariupolj, Sjevjerodonjeck, Kramatorsk i Hulijapolje.

U smjeru Novopavlivsk, osvajači su pokušali upasti u naselje Novosilka. Neprijatelj je pretrpio gubitke i povukao se.

Ukrajinci izgubili kontakt s braniteljima u Azovstalu

Najnovije

Još iz rubrike