20.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Zapadni dužnosnici: Putin bi mogao službeno objaviti rat Ukrajini 9. svibnja

Zapadni dužnosnici: Putin bi mogao službeno objaviti rat Ukrajini 9. svibnja

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi službeno objaviti rat Ukrajini već 9. svibnja, što bi omogućilo potpunu mobilizaciju u Rusiji.

To navodi CNN, pozivajući se na zapadne dužnosnike, prenosi Ukrinform.

Putin bi iskoristio simbolički značaj i propagandnu vrijednost “Dana pobjede” 9. svibnja kako bi najavio vojno postignuće u Ukrajini, veliku eskalaciju neprijateljstava – ili oboje.

Dužnosnici su počeli usavršavati jedan scenarij, a to je da Putin službeno objavljuje rat Ukrajini 9. svibnja.

Britanski ministar obrane je prošlog tjedna rekao da će Putin “vjerojatno na prvom svibnju izjaviti da smo ‘sada u ratu sa svjetskim nacistima i moramo masovno mobilizirati ruski narod’”.

Ostale opcije za 9. svibnja uključuju aneksiju otcijepljenih teritorija Luganska i Donjecka u istočnoj Ukrajini, snažno potiskivanje Odese na jugu ili proglašenje potpune kontrole nad južnim lučkim gradom Mariupolom.

SAD ima “vrlo vjerodostojne” obavještajne izvještaje da će Rusija pokušati pripojiti Luhansk i Donjeck “negdje sredinom svibnja”, rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik pri OESS-u Michael Carpenter. Postoje i naznake da bi Rusija mogla planirati proglasiti i pripojiti “narodnu republiku” u gradu Hersonu na jugoistoku zemlje.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da postoji “dobar razlog vjerovati da će Rusi učiniti sve što mogu da iskoriste” 9. svibnja u propagandne svrhe.

“Vidjeli smo kako Rusi stvarno udvostručuju svoje propagandne napore, vjerojatno, gotovo sigurno, kao sredstvo da odvrate pažnju od svojih taktičkih i strateških neuspjeha na bojnom polju u Ukrajini”, rekao je Price na brifingu State Departmenta.

Price je rekao: “Bila bi velika ironija da Moskva iskoristi prigodu ‘Dana pobjede’ za najavu rata, što bi im samo po sebi omogućilo da povećaju broj ročnika na način na koji sada nisu u stanju, na način koji bi bio jednako otkrivanju svijetu da njihovi ratni napori propadaju, da koprcaju u svom vojnom pohodu i vojnim ciljevima.”

Najnovije

Još iz rubrike