20.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Vrijedi isprobati: Začin koji sprječava nadutost i vjetrove kada ga kuhate s...

Vrijedi isprobati: Začin koji sprječava nadutost i vjetrove kada ga kuhate s grahom

Koristite li u kuhinji kumin (cuminum cyminum)? Ova ljekovita biljka iz porodice štitarki upotrebljava se više od 4000 godina. Ima brojna ljekovita svojstva pa ne čudi što se u starom Egiptu koristila kao lijek.

Raste na području od istočnog Mediterana do Azije, a posebice u Indiji koja je njegov najveći proizvođač. Kumin je nezaobilazni dio indijskih curryja i brojnih drugih međunarodnih jela.

Točnije, u kulinarstvu se koriste sjemenke kumina koje imaju pikantan sladak okusa s natruhama gorčine, a koji je vrlo sličan anisu. Kumin je i vrlo jak začin, pa ga koristite u umjerenim količinama.

U bliskoistočnoj kuhinji kumin se dodaje u sva jela s grahom i slanutkom. Glavni razlog? Sprječava nadutost i vjetrove izazvane konzumacijom ovih mahunarki. Oni će obavezno namočiti grah večer prije termičke obrade, a potom dodati malo kumina kod kuhinja.

Ako imate problema s nadutošću i vjetrovima, možete isprobati i tehniku žvakanja prstohvata sjemenki kumina nekoliko puta dnevno uz prethodnu konzultaciju s liječnikom.

Neka istraživanja su pokazala da sjemenke kumina stabiliziraju crijevnu floru i mogu pomoći u liječenju gastrointestinalnih poremećaja, sprječavaju rast loših, i potiču rast dobrih bakterija.

Kumin se na hrvatskom tržište može naći u specijaliziranim trgovinama začina ili trgovinama zdrave hrane u obliku sjemenki ili praha. Za vrećicu sjemenki kumina od 50 g trebat ćete izdvojiti oko 15 kuna, dok se mljeveni kumin može naći po cijeni od 25 kuna za 200 grama, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike