28.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukrajinci zatočeni u Azovstalu razmišljaju o očajničkim mjerama: Ako ostanemo bez hrane,...

Ukrajinci zatočeni u Azovstalu razmišljaju o očajničkim mjerama: Ako ostanemo bez hrane, lovit ćemo ptice

Dok se ruske snage približavaju tvornici u Azovstalu, civili i borci skriveni u tom posljednjem uporištu ukrajinskog otpora u Mariupolju suočavaju se s konstantnim bombardiranjem, a ponestaje im svih zaliha – što ih tjera da razmišljaju o poduzimanju očajničkih mjera da bi preživjeli.

Borci u opkoljenoj tvornici “dijele hranu i vodu” s civilima, ali ponestaje im vremena, izjavio je za CNN u ponedjeljak navečer zamjenik zapovjednika ukrajinskog bataljuna Azov, Svjatoslav Palamar.

“Imamo još jako malo zaliha hrane i vode. Ne mogu sa sigurnošću reći koliko nam je ostalo, ali znam da na svemu štedimo, bojimo se da ćemo ostati bez hrane i vode, a pogotovo streljiva”, rekao je Palamar u javljanju iz tvornice, prenosi CNN.

“Ako se dogodi najgore i zaista ostanemo bez hrane, lovit ćemo ptice. Učinit ćemo sve da ostanemo na nogama”, dodao je.

Tjednima svijet u užasu promatra kako Rusija ustraje u svom napadu na ogromnu čeličanu. Prkos onih koji su ostali postao je simbol ukrajinskog nepokolebljivog otpora protiv neprijatelja koji ih daleko nadjačava.

Ali Rusija tvrdi da njene snage, koje su stigle do tvornice, provode “temeljitu misiju raščišćavanja”, iako Palamar kaže da se ukrajinska obrana drži, zasad. Njegovi borci su odbili nekoliko napada i ubili pet ruskih vojnika, rekao je.

U nedjelju je iz čeličane evakuirano stotinjak civila. Ali vjeruje se da je u kompleksu ostalo još stotinu, uključujući dvadesetoro djece, rekao je Palamar u ponedjeljak za Reuters.

Nejasno je koliko se boraca još nalazi u čeličani. Oni koji su evakuirani u nedjelju izišli su iz čeličane na uništene ulice i neprepoznatljive kvartove u potpuno devastiranom Mariupolju.

Slike koje je Reuters objavio u nedjelju prikazuju žene, djecu i starce kako izlaze iz autobusa u područje prepuno bijelih šatora u gradu Bezimenu u blizini Mariupolja, koji drže Rusi – u konvoju ruskih tenkova označenim slovom Z i vozila Ujedinjenih naroda. Neki od civila grčevito drže torbe sa svojim stvarima. Jedna osoba nosi prijenosnik s mačkom. Vojnici u neoznačenim uniformama, s puškama u rukama patroliraju područjem.

Jedna od evakuiranih civila, žena koja je bila zaposlena u čeličani, rekla je da je provela tjedne skrivajući se u labirintu sovjetskih bunkera ispod tvornice. Već je ranije pokušala pobjeći iz grada evakuacijskim koridorom, kaže, ali spriječilo ju je neprestano granatiranje. “Bilo me previše strah čak i izići malo na svjež zrak”, rekla je. “Ne mogu vjerovati. Dva mjeseca potpune tame”.

Nakon evakuacije tih civila, čeličana je opet bombardirana u nedjelju navečer, prema riječima ukrajinskog vojnika u Mariupolju koji je dao izjavu za ukrajinsku televiziju. Planirana evakuacija u ponedjeljak nije se dogodila.

Palamar je rekao da je tvornica sada pod konstantnim bombardiranjem bez obzira na civile koji su još uvijek u njoj zatočeni. “Udari su neprestani, tenkovska artiljerija, topovi, svakih tri do pet minuta granatiraju iz zraka… Cinizam svega ovoga je da se ovdje još uvijek nalaze civili, ali neprijatelj nastavlja s bombardiranjem”, rekao je Palamar.

Dodao je da je “zasad cijeli teritorij čeličane pod našom kontrolom i … držimo liniju obrane”.

Ali ostaje nejasno koliko dugo on i bataljun Azov može nastaviti tako. Palamar je rekao da on i njegovi borci ne vjeruju da će, ako ih Rusi zarobe, biti tretirani po pravilima ratnih zarobljenika. Optužio je Ruse za ratne zločine, tvrdeći da se dogodio incident u kojem su Rusi poslali fotografije mučenog ukrajinskog vojnika njegovoj majci. “Ne poštuju konvencije, ubijaju i muče ratne zarobljenike”, rekao je. “Moram dodati da, za razliku od ruskih vojnika, mi drugačije tretiramo ratne zarobljenike”.

Palamar također tvrdi da se s Ukrajincima u čeličani nalaze i neki ruski ratni zarobljenici. “Mi zapravo s njima dijelimo naše zalihe… Ovdje imamo časnika, tenkovskog zapovjednika i dva ostala vojnika koji žive u istim uvjetima kao i mi”, rekao je.

CNN ne može neovisno potvrditi Palamarove riječi. CNN-ova istraga u travnju je otkrila da ruski vojnici i njihovi separatistički saveznici odvoze stanovnike Mariupolja u takozvani “centar za filtriranje” u Bezimenu, gdje ih registriraju i potom šalju u Rusiju – mnoge protiv njihove volje. Ukrajinska vlada i lokalni dužnosnici Mariupolja kažu da su od početka rata deseci tisuća Ukrajinaca prisilno deportirani u područja pod ruskom kontrolom, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike