20.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Pogreška u transfuziji krvi: Dozu koncentrata eritrocita dali krivom pacijentu

Pogreška u transfuziji krvi: Dozu koncentrata eritrocita dali krivom pacijentu

U subotu navečer na Odjelu ortopedije Županijske bolnice Čakovec došlo je do nenamjerne pogreške u transfuziji krvi. Doza koncentrata eritrocita rezervirana za jednog pacijenta transfuzijom je dana drugom pacijentu, kojemu ona nije bila namijenjena.

Transfuzija je obavljena u 19.30 sati da bi sat vremena kasnije, u 20.30 sati, pacijent dobio temperaturu te se, radi nadzora vitalnih funkcija i liječenja posttransfuzijske reakcije, premješta u Jedinicu intenzivnog liječenja.

Srećom, dodatnih komplikacija nije bilo i pacijent je stabilan.

Županijska bolnica Čakovec odmah je po događaju isti prijavila Ministarstvu zdravstva. Istovremeno je ravnatelj ŽB Čakovec, dr. Igor Šegović, od svih djelatnika uključenih u proces liječenja pacijenta zatražio očitovanje i u bolnici će se u četvrtak, 5. svibnja, provesti Izvanredni unutarnji nadzor.

– Pacijent, na sreću, nema nikakvih posljedica i osjeća se dobro. Čim sam dobio vijest o događaju, zajedno sam s voditeljem Odjela ortopedije, glavnom sestrom Odjela i glavnom sestrom bolnice, došao u bolnicu i ispričao se pacijentu, koji ne želi da s njegovim podacima izlazimo u javnost. Odmah sam o svemu obavijestio i Ministarstvo zdravstva i zatražio izvanredni nadzor, koji će se u četvrtak i obaviti. Po završetku nadzora, rezultate ćemo podijeliti s javnošću. U ovom je trenutku najvažnije da je pacijent dobro i učinit ćemo sve da se ovakve greške više ne ponavljaju, ističe dr. Šegović, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike