21 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Koliko je opasno skupljanje prljavštine među prstima?

Koliko je opasno skupljanje prljavštine među prstima?

Mucice, odnosno prljavština koja se skuplja među nožnim prstima, može izazvati znatiželju, gadljivost ili proći posve neprimijećeno. Također, može biti znak da trebate oprati noge ili promijeniti vrstu obuće. No, može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme i stoga se ne smije zanemarivati.


Što je prljavština među nožnim prstima?

Prljavština među nožnim prstima nije medicinski termin. Zapravo, ne postoji medicinski termin koji obuhvaća mrtvu kožu, znoj i prljavštinu koji se u kombinaciji vole skupljati u rupicama među nožnim prstima. Takve nakupine mogu biti mekane ili mrvičaste, mogu imati jako neugodan miris ili biti posve bez mirisa, a boja može varirati od bijele do sivo- smeđe.

Veća je vjerojatnost za skupljanje prljavštine nosite li zatvorene, uske cipele na visokim temperaturama ili gumene čizme koje ne dozvoljavaju stopalu da diše.

Veliki faktor rizika je i slaba higijena stopala, a čak i ako perete noge svaki dan, prljavština se može skupiti ne operete li dobro stopala među prstima.

Prljavština će se češće skupljati osobama čije se noge jače znoje, a to se svakako odnosi i na djecu i tinejdžere čije su žlijezde znojnice aktivnije, ali i na ljude koji imaju medicinsko stanje hiperhidroze, tj. prekomjernog znojenja.

Kakve veze ima prljavština s atletskim stopalom?

Zahvaljujući znoju i mrtvoj koži bakterije se prirodno razvijaju na našoj koži i žive na njoj. Postoji više vrsta, a jedna primjerice, koja se hrani znojem, Brevibacterium, ispušta molekule koje su krive za tipičan smrad stopala.

Takvo je okruženje idealno i za razvoj gljivične infekcije koja je poznata kao atletsko stopalo. Prepoznat ćete je po gnjecavoj bijeloj koži među prstima, svrabu i crvenim područjima koja izgledaju poput oštećenja kože. Na oštećenoj koži mogu nastajati sitne upale, prištići, ali i mala krvarenja.

Premda prljavština među prstima nije ista stvar poput gljivične infekcije, može stvoriti idealne uvjete za njezin razvoj.


Koliko je ozbiljno skupljanje prljavštine među prstima?

Generalno govoreći, ovo nije ozbiljan ni medicinski problem. Kontrolirati se može jednostavno – higijenom. A ako slučajno i skupite prljavštinu ili razvijete gljivice na stopalima, to možete riješiti jednostavno antigljivičnim kremama.

U drugačijoj su pozicije neke osobe koje boluju od kroničnih bolesti poput dijabetesa, slabovidne osobe ili osobe koje fizički ne mogu doseći stopala.

Popucala koža među nožnim prstima se može inficirati i povećati rizik od:

– infekcije koja će se proširiti na stopalo i nogu

– infekcije kosti

– gangrene

– amputacije prsta ili dijela noge

Zato je važno na vrijeme dijagnosticirati i početi rješavati problem.


Četiri savjeta kako izbjeći prljavštinu među prstima

1. Detaljno perite područje među prstima, ali ga jednako detaljno posušite. Posebnu pažnju na to područje obratite nakon bazena gdje se lako može pokupiti gljivica.

2. Izbjegavajte obuću u kojoj vaša stopala ne mogu disati i iz koje ne isparava znoj. Naravno, kad god možete, hodajte bosi.

3. Koristite antiperspirant za stopala ako vam se jako znoje. Ako se radi o poremećaju koji ne možete riješiti time, savjetujte se s liječnikom, piše CNN.

4. Ne ignorirajte znakove i simptome infekcije – bol, oticanje prstiju, crvenilo na stopalu i duž noge, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike