4.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Izrael osudio ruskog ministra vanjskih poslova nakon što je rekao da je...

Izrael osudio ruskog ministra vanjskih poslova nakon što je rekao da je ‘Hitler imao židovsku krv’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov našao se na udaru kritika nakon što je ustvrdio da je nacistički vođa Adolf Hitler imao “židovsku krv”.

Upitan o naporima Kremlja da “denacificira” Ukrajinu, Lavrov je za talijanski informativni kanal Zona Bianca rekao da Ukrajina još uvijek može imati nacističke elemente čak i ako su neke osobe, uključujući predsjednika zemlje, Židovi, piše Sky News.

“Pa što ako je Zelenskij Židov? Činjenica ne negira nacističke elemente u Ukrajini. Vjerujem da je i Hitler imao židovsku krv”, rekao je.

Nakon komentara, izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid nazvao je izjavu Lavrova “neoprostivom i skandaloznom i užasnom povijesnom pogreškom”.

“Židovi se nisu ubili u holokaustu”, rekao je Lapid.

“Najniža razina rasizma prema Židovima je okrivljavanje samih Židova za antisemitizam.”

Lapid je rekao da će ruski veleposlanik biti pozvan na “teški razgovor” o komentarima.

U međuvremenu, izraelski memorijal holokausta Yad Vashem nazvao je te izjave “apsurdnim, zabludnim, opasnim i zaslužuju osudu”.

“Lavrov propagira inverziju holokausta – pretvaranje žrtava u zločince na temelju promicanja potpuno neutemeljene tvrdnje da je Hitler židovskog podrijetla”, stoji u priopćenju.

“Jednako je ozbiljno Ukrajince općenito, a posebno predsjednika (Volodimira) Zelenskog nazivati ​​nacistima. Ovo je, između ostalog, potpuno iskrivljavanje povijesti i uvreda za žrtve nacizma.”

U veljači je predsjednik Vladimir Putin svoju invaziju na Ukrajinu prikazao kao borbu protiv nacista u Ukrajini, iako zemlja ima demokratski izabranu vladu i židovskog predsjednika čija je obitelj ubijena u holokaustu, piše Sky News.

Najnovije

Potres kod Rijeke

Još iz rubrike