4.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Izjave čelnika veterena Četvrte podigle buru, vadi se teška artiljerija. Najprije je...

Izjave čelnika veterena Četvrte podigle buru, vadi se teška artiljerija. Najprije je skočio Rojs, a onda ga poklopio pukovnik Lasić: Lapenda je ratnik koji nije ništa jamio!

Sukobi i sporovi oko zahtjeva petorice generala za pomilovanjem dvojice Udbinih glavešina Josipa Perkovića i Zdravka Mustača šire se u raznim smjerovima i sve su žešći, piše Slobodna Dalmacija.

I u braniteljskom puku odjekuje paljba, izvlači se teška artiljerija. Zadnja dionica sukoba otpočela je nakon što se na obilježavanju 31. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade novi predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske brigade Boris Lapenda Lav britko i bez dlake na jeziku okomio na generale koji su potpisali zahtjev za pomilovanje.

”Jedan od potpisnika pisma je rekao da je ljudski opraštati. Točno. Zato kažem oprosti im Bože jer ne znaju što čine. Svih pet potpisnika sramotnog pisma o pomilovanju i njihovi jataci nikad više nisu dobrodošli među veterane Četvrte gardijske brigade. Nek’ se srame”, poručio je na kliškoj tvrđavi Lapenda.

KLAUN S OBLJETNICA

Jedan od prozvanih potpisnika zahtjeva, general Ljubo Ćesić Rojs, osjetio se ponukanim odgovoriti na te riječi, a novinari su ga i upitali je li ga stvarno sramota:

”Sramota bi trebala biti Borisa Lapendu koji je nitko i ništa, običan potrčko, nosač torbe. Valjda nisu imali koga postaviti na mjesto predsjednika Udruge pa su u nedostatku bolje osobe izabrali njega. Tko je on da sebi dopušta ovakve prozivke i brani generalima dolazak na obljetnice? Tko Gotovini to smije zabraniti?”, zapitao se Rojs.

I izazvao olujni odgovor Rade Lasića koji mu je preko Facebook objave objasnio kako stoje stvari. Tko god želi razumjeti, iz Lasićevih riječi će mu sve biti jasno.

Usput, nije Rade Lasić bilo tko, bivši je predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, umirovljeni pukovnik i čovjek koji je prošao sve moguće bitke koje su vodili Paukovi. Jedan od legendi brigade. Rojsu je odlučio odgovoriti, počevši od njegovih riječi ‘tko je taj Lapenda’…

Evo Lasića:

”Pošto ne znaš ‘generale’, ja ću ti objasniti. Boris Lapenda je sve što ti nisi. Boris je više od 30 godina nosio uniformu hrvatskog vojnika. Faktički, do jučer.

Ti je već 20 godina (kao klaun) nosiš, samo na nekim obljetnicama. On nikada nije bio osuđivan zbog krivičnih djela, niti na dobrotvorni rad. Nije bio član Nadzornog odbora Hercegovačke banke, koja je sumnjivo propala. Nikada nije primao dvije plaće ni penzije.

Bio je ratnik koji je direktno sudjelovao u svim borbenim operacijama 4. gbr, dok si ti grijao muda u zagrebačkom uredu. Ne samo on, “generale”. Nego i njegova supruga Branka. Zamisli “generale”, njih dvoje, cijeli rat na terenu. Nisu dolazili ponekad. Za lijepog vremena ili kada ih netko iz Zagreba pošalje. Nego cijeli rat!

Njegova žena je liječnica. Nećeš vjerovati, fakultet upisala nakon završene četverogodišnje srednje škole. Ima nekih koji su to napravili nakon trogodišnjeg ŠUP-a, zar ne?

Skrivanje iza Gotovine

Znaš “generale”…

Lav i njegova obitelj donedavno su bili bez stana. Ti si kuće i vikendice gradio sa i bez dozvola. Pod Sljemenom, na obali i što znam gdje još? Naravno, s generalskom (plaćom) penzijom. Imalo se. “Ko je jamio, jamio”!

Eto vidiš, Lav nikada ništa nije “jamio”. Lav je poštenjačina koji svoje poštenje djelima živi. Lav je bio ratnik, a ne potrčko. Zato je i danas dočasnik HV-a.

Netko drugi, bio je: sluga, potrčko, nosač torbe i toalet papira (ako gazdi zatreba). Zato je danas “general”.

Lav nikada ne bi potpisao “pismo srama” i krio se iza drugog generala, makar se on zvao Ante Gotovina. To rade ljudi bez stava, dostojanstva i ponosa. Takve obično zovemo “podrepaši”. Lav se ne plaši svoje prošlosti, Udbe ni ucjene. Nema zašto! A neki, hmmm… ??

Na koncu konca, nikome on nije zabranio dolazak na obljetnice 4. gbr. Samo je jasno rekao: “Nisu više dobrodošli”! Nećemo ih više dočekivati kao što smo znali. Neka ih sada dočekuju oni kojima i za koga potpisuju pismo pomilovanja.

Svejedno…

Neke od tih “generala” i tako nikada nismo vidjeli dok smo ratovali. Što će nam i sada?!

Istina…

Meni osobno, samo će jedan nedostajati: Ante Gotovina.

P. S.

Nego, da te pitam, života ti, “generale”: Kako usred rata (tako veliki ratnik) nađe vremena učiti i polagati ispite na fakultetu?

Čuj mene: Učiti i polagati ispite! Aj, ne budali Lasa, svega ti!”, zaključio je Lasić odgovor Rojsu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike