19.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO SBU: Rusi su planirali srušiti putnički zrakoplov i okriviti Ukrajinu

VIDEO SBU: Rusi su planirali srušiti putnički zrakoplov i okriviti Ukrajinu

Služba sigurnosti Ukrajine proglašava neutralizaciju neprijateljskog DRG-a, koji se spremao srušiti putnički zrakoplov i optužiti ukrajinsku vojsku i međunarodne dobavljače oružja našoj zemlji, piše ukrajinska Pravda.

Glasnogovornik SBU-a Artem Dehtjarenko je rekao da je SBU je izveo višeetapnu specijalnu operaciju, tijekom koje je neutralizirao duboko ukorijenjenu diverzantsko-izviđačku grupu neprijatelja. Agenti Glavnog stožera Oružanih snaga Rusije pripremali su teroristički napad – planirali su oboriti putnički avion iznad Rusije ili Bjelorusije.

Okupatori su namjeravali neopravdano optužiti Ukrajinu i naše partnere za napad na zrakoplov. Kako bi izvršili provokaciju, napadači su htjeli pucati na civilni zrakoplov iz prijenosnog protuzračnog raketnog sustava (MANPADS) “Stinger”.

Kako bi ukrali i prokrijumčarili strane MANPADS u inozemstvo, predstavnici specijalnih službi zemlje agresora dali su zadatak svojoj obavještajnoj skupini.”

Prema podacima obavještajne službe, neprijateljski DRG se sastojao od dvije osobe s dvojnim državljanstvom i suučesnika kojeg su oni regrutirali.

Njihove aktivnosti koordinirao je Rus Aleksandar Tjuterev, koji je član Glavnog stožera Oružanih snaga Rusije i ima kodno ime “Marine”, ističe Dehtjarenko.

Utvrđeno je da je prethodno sudjelovao u organizaciji niza terorističkih napada u regiji Odessa, dodao je glasnogovornik SBU-a.

Po njegovim uputama neprijateljski agenti pokušali su uspostaviti kontakte s predstavnicima Oružanih snaga pod krinkom domoljubnih dragovoljaca. Kako bi formirali odnose “povjerenja”, oni su ukrajinskoj vojsci davali pouzdane informacije o položajima i kretanjima okupacijskih postrojbi tzv. “kadirovaca”.

Ruska agencija planirala je u budućnosti koristiti uspostavljene kontakte za ilegalno dobivanje stranih MANPADS-a i njihovo prebacivanje u zemlju agresora, navodi SBU.

Navodi se da su tijekom specijalne akcije službenici SBU-a priveli sve pripadnike diverzantsko-izviđačke skupine okupatora.

U tijeku su istražne i operativne radnje radi utvrđivanja svih okolnosti otkrivenog kaznenog djela i privođenja pravdi njegovih organizatora.

Najnovije

Još iz rubrike