28.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ukrajinci: Civili i vojska će se i dalje izvoditi iz Mariupolja

Ukrajinci: Civili i vojska će se i dalje izvoditi iz Mariupolja

Šef Ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak rekao je da je današnja evakuacija ljudi iz tvornice Azovstal u Mariupolju samo prva faza, a civili i vojnici će se i dalje odvoziti.

Jermak je o tome pisao na Facebooku, prenosi Ukrinform.

Već možemo razgovarati o tome na čemu smo moj tim i ja radili prošli tjedan 24/7. Danas smo započeli evakuaciju civila iz grada Mariupolja, posebno iz metalurške tvornice Azovstal, kako bismo izveli više od 100 žena, djece i staraca ljudi. Sve vodimo u Zaporižje”, napisao je Jermak.

Prema Jermaku, “ovo je samo prva faza”.

“Nastavit ćemo uzimati naše građane i vojsku iz Mariupolja. Da, bila je to teška operacija i još je puno posla pred nama, ali ništa nas neće zaustaviti”, rekao je.

Napomenuo je i da je taj zadatak bio pod osobnom kontrolom predsjednika Volodimira Zelenskog, a tim ureda predsjednika i vlade na tome je radio “non-stop”.

“Zahvaljujemo vam na pomoći UN-a i ICRC-a. Svaki od vojnika i civila Mariupolja je heroj. Ukrajina čini i uvijek će činiti sve da spasi naš narod”, dodao je Jermak.

Podsjetio je da su Rusi napravili humanitarnu katastrofu u Mariupolju, nastavljaju bombardiranje, ali “za sve će odgovarati kasnije”.

Kako je izvijestio Ukrinform, šef parlamentarne frakcije “Sluga naroda”, šef ukrajinskog pregovaračkog izaslanstva David Arahamija zajedno s potpredsjednicom Vlade – ministricom za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irinom Vereščuk rekli su da je danas u sklopu specijalne operacije “Evakuacija Azovstala” evakuirano više od 100 civila..

Dana 30. travnja zapovjedništvo pukovnije Azov, koja brani Mariupol, izvijestilo je da je 20 žena i djece evakuirano iz postrojenja.

Na području tvornice Azovstal nalazi se oko 1000 civila i ukrajinskih vojnika, uključujući oko 600 ranjenih.

Agresija Rusije izazvala je jednu od najvećih humanitarnih katastrofa u Mariupolju.

Najnovije

Još iz rubrike