21 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Stručnjak: ‘Putin mi je vrlo ležerno rekao: Hitler do 1939. nije napravio...

Stručnjak: ‘Putin mi je vrlo ležerno rekao: Hitler do 1939. nije napravio apsolutno ništa loše‘

‘Hitlerov argument je bio da on jednostavno ponovno ujedinjuje povijesne njemačke zemlje. Isto sada govori Putin‘, rekao je Sherr

Od početka invazije na Ukrajinu, namjere i doktrina ruskog predsjednika Vladimira Putna postale su predmetom detaljne analize, a mnogi se sada prisjećaju i njegovih ranijih izjava koje se sada iščitavaju u sasvim novom svjetlu.

James Sherr, viši stručni saradnik na estonskom institutu za vanjsku politiku, koji je prisustvovao brojnim sastancima koje je organizirao think tank Valdai Discussion Club, a koji je više puta ugostio i ruskog predsjednika između 2008. i 2017., prisjetio se Putinovih opservacija o Hitleru.

Sherr je rekao da se sjeća kako je Putin ‘vrlo ležerno’ na konferenciji 2009. izjavio da ‘nema apsolutno ništa loše u vanjskoj politici Adolfa Hitlera ili bilo čemu što je radio do ožujka 1939.’, kada su nacisti anektirali dijelove Češke i Moravske.

‘Hitlerov argument je bio da on jednostavno ponovno ujedinjuje povijesne njemačke zemlje’, rekao je Sherr. ‘Na isti način Putin sada govori o jedinstvu Rusije i ruskog svijeta. Postajalo je jasno da je doktrinarna osnova Putinove vanjske politike vrlo slična onom ranijem razdoblju Hitlerove politike, kada je rekao Chamberlainu i drugima: ‘Samo uzimam ono što je naše povijesno’.’, piše jutarnji.hr.

Najnovije

Još iz rubrike