24.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Hoće li se rat u Ukrajini preliti na Moldaviju? Proruska regija izdala...

Hoće li se rat u Ukrajini preliti na Moldaviju? Proruska regija izdala uzbunu za terorizam, podigla razinu sigurnosti…

Sve više raste zabrinutost da bi se rat u Ukrajini mogao preliti na susjednu Moldaviju. U tamošnjoj odcijepljenoj proruskoj regiji Pridnjestrovlju, posljednjih je dana zabilježeno nekoliko napada za koje se Rusi i Ukrajinci međusobno optužuju.

Vlada proruske moldavske regije Pridnjestrovlje izdala je uzbunu za terorizam, podigla razinu sigurnosti, a Ukrajina tvrdi kako je riječ o lažnim napadima čiji je cilj i tu regiju uvući u rat. Iz glavnoga grada Moldavije Kišinjeva, za Dnevnik Nove TV u petak se javila reporterka Barbara Štrbac.

“U Moldaviji napetosti kada je riječ o Transistriji nisu ništa novo. One datiraju još od početka devedesetih godina, odnosno od samog početka neovisnosti te nekadašnje sovjetske republike”, kazala je Štrbac te dodala kako u Moldaviji trenutno živi oko tri milijuna ljudi, od kojih na području Transistrije živi njih oko 450.000.

“Samostalnost su proglasili još 1990., ali nijedna zemlja članica UN-a nije priznala njihovu neovisnost. Posljednjih dana raste eskalacija nasilja. Srušen je jedan radio toranj, napadnute su neke vojne jedinice.

U Transistriji je stacionirano oko 2000 pripadnika ruskih snaga, od kojih je tristotinjak službeno, ostalo su paravojne trupe, kažu u Moldaviji. Sada se međusobno optužuju Rusija i Ukrajina. Ukrajina tvrdi da je cijeli napad insceniran, samo zato da bi se tu regiju uvuklo u ratne sukobe”, izvijestila je reporterka Nove TV.

Na prvi pogled u glavnome gradu Moldavije život teče normalno, ali svi oni bolje upućeni u situaciju kažu kako napetosti rapidno rastu.

Osim što se boje za sigurnost, u Moldaviji strahuju i zbog činjenice da su u potpunosti ovisni o ruskome plinu koji je glavni energent za sve njihove njihove elektrane koje se nalaze u Transistriji.

Njihov dug prema Gazpromu je golem i Gazprom će 1. svibnja odlučiti hoće li im nastaviti isporučivati plin, piše dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike