14.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Milanović na komemoraciji Ivici Račanu: Poštenje u politici je važno

Milanović na komemoraciji Ivici Račanu: Poštenje u politici je važno

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na komemoraciji povodom 15 godina smrti bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana za kojeg je kazao da je bio čovjek čvrstog kova, iskren i pošten – ‘good guy’.

„Bio je iskren, držao je SDP, moju stranku, našu stranku, koja je od mene stvorila političara jer bez nje ja to nikako ne bi bio, i bez njega. Poštenje je važno, ono nije jamstvo uspjeha u politici, vrlo često je jamstvo da će te ismijati, rugati ti se, smatrati te slabim, nekonzistentnim, nesuvislim, ali ta stranka je zaista živjela takav život i funkcionirala na taj način. Ona je dan-danas takva. Ja danas o njoj ne mogu govoriti sa zanosom i žarom kakvim sam govorio sve te godine. Mogu samo poželjeti SDP-u i svim drugim strankama da bude više poštenja, kao što je pošten bio Ivica Račan, da to bude stranka ljudi za koje možeš reći ‘good guy’ – to je bio moj dojam o Račanu“, rekao je predsjednik Milanović govoreći o bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku SDP-a koji je nakon duge borbe s bolešću preminuo 29. travnja 2007. godine.

Prisjetio se predsjednik Milanović i trenutka kada ga je Ivica Račan obavijestio da je bolestan.

„Nimalo drame, nimalo očaja, egzistencijalne panike, ništa. ‘Čuj imam rak, idem ja sada pa se vidimo’. I svaki dan nakon toga, i nakon što sam izvojevao neke političke pobjede, nije prošao niti jedan dan da nisam pomislio – da nije bio njega, konteksta tog čovjeka, onoga što je stvorio i načina na koji je svima nama, prije svega meni, otvorio mjesto – ne bi bilo ni mene“, rekao je Predsjednik dodavši kako je Ivica Račan bio i borac.

„Što bi danas Ivica mislio o Europi koja se promijenila? Nema više ni velikih socijaldemokratskih ni velikih demokršćanskih i pučkih stranaka, nema više onoga što je on smatrao standardnom vrijednošću, nekakvim obrascem prema kojem Europa diše, pulsira. Što bi mislio o ratu u Ukrajini, o ruskom napadu na Ukrajinu. Sigurno ne bi bio jednodimenzionalan i sigurno ne bi prepisivao iz ruske propagande niti iz histeričnih britanskih konzervativnih tabloida. Imao bi nekakav svoj pogled na to i dobro bi promislio“, istaknuo je predsjednik Milanović zaključivši da je prije petnaest godina odlazak Ivice Račana „bio odlazak jednog lidera jedne značajne stranke, u jednoj malom državi koja se još uvijek borila za svoj status, koji je teško izborila u odnosu na druge. Zapamtimo da je Ivica bio ‘good guy’, to je najvažnije“.

Osim predsjednika Milanovića i predsjednika SDP-a Peđe Grbina na komemoraciji je prigodni govor održao i bivši slovenski predsjednik Milan Kučan. Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i glavni tajnik Ureda Predsjednika Republike Dinko Suton, piše Ured PRH.

Najnovije

Još iz rubrike