16.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Vidović Krišto Plenkoviću: Osobi koja se divi komunističkim nasilnicima i naručiteljima političkih...

Vidović Krišto Plenkoviću: Osobi koja se divi komunističkim nasilnicima i naručiteljima političkih likvidacija omogućavati angažman za javnu televiziju je neprihvatljivo

Zastupnica Karolina Vidović Krišto poslala je zastupničko pitanje premijeru Plenkoviću o utjecaju na medije, na znanje medijima i hrvatskoj javnosti:

PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA

Predmet: Zastupničko pitanje gospodinu Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade RH

Temeljem članka 140. Poslovnika Hrvatskog sabora gospodinu

Andreju Plenkoviću, predsjedniku hrvatske vlade, postavljam slijedeće

ZASTUPNIČKO PITANJE

Slobodni i neovisni mediji zajamčeni su u Ustavu RH. Isto tako, sloboda medija je temeljna vrijednost Europske unije, kojoj Hrvatska pripada.

Nedvojbena je činjenica da, ukoliko mediji nisu slobodni, nemoguć je funkcionalan demokratski poredak, što za posljedicu ima urušavanje društvenih i demokratskih vrijednosti, korupciju i opću nepravdu.

Kontroliranje medija, to jest, sprječavanje istih da profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao jesu odlike korumpiranih i nedemokratskih režima.

Hrvatski građani svjedoče grubom kontroliranju medija od strane vladajućih struktura, a te deficite potvrđuje i Europska komisija u posljednjem izvješću o vladavini prava u Hrvatskoj.

Nesporno je da zbog kontrole medija hrvatski građani trpe neviđenu korupciju, nefunkcionalne medije te općedruštvenu nepravdu u svojoj svakodnevici.

Utjecaj na medije od strane vlade jest protuustavni čin, ali i čin koji sadrži elemente kaznene odgovornosti, te napose, on je u potpunosti protivan temeljnim vrijednostima Europske unije.

Vladajući moćnici nadmeću se u bahatoj demonstraciji protupravnog utjecaja na medije te se tim štetnim rabotama i javno hvale.

Tako saborski zastupnik Milorad Pupovac u intervjuu za tjednik Nacional od 26. travnja. 2022. izjavljuje: „Zahvaljujući mom razgovoru s premijerom, HTV je emitirao seriju o NDH“ . Ovom izjavom saborski zastupnik Pupovac poručuje hrvatskoj javnosti da je on iznad zakona te za njega hrvatski zakoni ne vrijede.

Molim Vas odgovorite:

Kada i gdje ste obavili razgovor s Pupovcem na kojemu ste dogovarali emitiranje navedenog serijala?

Ukoliko je tvrdnja gospodina Pupovca točna, to bi značilo da protivno Zakonu o HRT-u, Vi kao predsjednik vlade određujete sadržaj programa HRT-a. Odgovorite mi, jeste li Vi imali, ili su u Vaše ime druge osobe imale razgovore s HRT-om, s ciljem da se emitira dokumentarni serijal od osobe koja je stručno u potpunosti kompromitirana? Naime, autor serijala Hrvoje Klasić protivno europskim i civilizacijskim standardima današnjice kao i rezolucija, Vijeća Europe i Europskog parlamenta, autor je knjige hvalospjeva o Miki Špiljku, naručitelju političkog ubojstva (presuda Vrhovnog suda Njemačke u slučaju Prates). Osobi koja se divi komunističkim nasilnicima i naručiteljima političkih likvidacija omogućavati angažman za javnu televiziju ali i visoke honorare pretplatnika HRT-a jest neprihvatljivo te iznimno štetno za hrvatske građane i demokratske vrijednosti u Hrvatskoj.

Saborski zastupnik Pupovac tvrdi da Vi imate moć određivati programski sadržaj HRT-a. Ta moć ne može biti legitimna jer je protuzakonita. Slijedom Pupovčeve tvrdnje, odgovorite mi imate li kontakte s ravnateljem i drugim dužnosnicima s HRT-a, te vršite li utjecaj na program HRT-a?, piše Karolina Vidović Krišto.

Pupovac otkrio kako preko Plenkovića uređuje program HRT-a: A vi znajte da mi nećemo na tome stati, koliko god to bio težak posao

Najnovije

Još iz rubrike