20.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Šok u Rusiji: Potpredsjednik Gazprombanke se pridružio obrani Ukrajine i ostaje -...

Šok u Rusiji: Potpredsjednik Gazprombanke se pridružio obrani Ukrajine i ostaje – do pobjede

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 31. ožujka potpisao odluku kojom se od stranih kupaca zahtijeva da od 1. travnja plaćaju u rubljima za ruski plin ili im prijeti obustava ugovora. Gazprombank je trebala biti financijska institucija koja bi omogućila Rusiji da joj kupci iz EU plaćaju plin u rubljama. “Natjerati zapadne zemlje da plaćaju u rubljima ublažilo bi utjecaj sankcija na ruske strane rezerve i ojačalo rubalj”, tumačio je Reuters.

Gazprombank je krunski dragulj ruske financijske industrije, treća banka po imovini, pa je razumljivo da je Moskva šutjela o velikoj sramoti.

Naime, Igor Volobuev, potpredsjednik Gazprombanke, napustio je 2. ožujka Rusiju i pridružio se obrani Ukrajine. Rođen je u oblasti Sumi u Ukrajini, a odlazeći je poručio da želi “oprati svoju rusku prošlost” i da planira ostati u Ukrajini “do pobjede”, prenosi Jutarnji.hr pisanje britanskih medija. Rusku je agresiju opisao međunarodnim zločinom, ali i napravio korak dalje. Tvrdi da su za međunarodni zločin odgovorni Putin, ruske vlasti, ali i ruski narod.

“Ne ubija Putin Ukrajince, ne krade wc školjke, nije Putin taj koji siluje žene. To je ruski narod”, rekao je bivši ruski bankar, a sad ukrajinski branitelj. Ruske snage ubile su mu oca koji je, priča, proveo mjesec dana u hladnom podrumu.

Ruski portal Meduza donosi i druge detalje, primjerice Volobuev nije otkrio kako je s ruskom putovnicom ušao u Ukrajinu, ali je pojasnio da je put vodio preko Turske, Latvije i Poljske, a trenutno se nalazi u Kijevu. Odluka o napuštanju Rusije počela je klijati nakon aneksije Krima 2014. godine, a kad je počela agresija nije više mogao čekati.

Nitko nije znao da je napustio Rusiju, a kad se otkrilo počela je potraga za njim te se odmah otvorila priča o tome kako u “Ukrajini prodaje tajne o radu Gazprombanke”. Ne zna je li protiv njega pokrenut kazneni postupak u Rusiji.

“I ja sam, iako sam po nacionalnosti Ukrajinac, također zaslužan za to (agresiju). Sramim se toga, kajat ću se do kraja života, jer imam dvostruku odgovornost – nisam samo Rus. Ovdje sam rođen, živio sam ovdje (u Ukrajini) 18 godina, tako da sam odgovoran dvaput i triput”, rekao je bivši potpredsjednik Gazprombanke. I dodao da nije pobjegao jer mu je život bio u opasnosti.

Najnovije

Još iz rubrike