4.7 C
Zagreb
Naslovnica Tech Ukrajini iz Kanade stigla teška artiljerija - haubica koja može ispaljivati i...

Ukrajini iz Kanade stigla teška artiljerija – haubica koja može ispaljivati i navođene projektile

Ukrajinska vojska upravo je dobila isporuku teške artiljerije iz Kanade. Riječ je o topu koji može ispaljivati i navođeno streljivo.

Nakon prošlotjedne najave kanadskog premijera Justina Trudeaua Kanada je osigurala topničku i drugu vojnu opremu ukrajinskoj vojsci.

U suradnji s američkim saveznicima, Kanada je vojsci Ukrajine isporučila niz haubica M777 i pripadajućeg streljiva.

Iako ova oprema dolazi iz inventara kanadskih oružanih snaga, oni će taj nedostatak obnoviti.

Prema Shephard Defense Insightu, Kanada je 2005. godine postala prvi izvozni kupac haubice M777, kada je naručila prvu od ukupno 35 haubica tipa M777A1.

Nije potvrđeno koliko M777 haubica Kanada trenutno ima na inventaru, kao niti točan broj koji se isporučuje.

Ta lagana vučna haubica M777 kalibra 155 mm lakša je i manja od bilo kojeg topa te vrste u svijetu uz zadržavanje jednake udarne snage.

Ona vojsci omogućuje pružanje neizravne vatrene moći i sposobna je precizno gađati ciljeve na udaljenosti i do 30 kilometara.

Ostale kanadske isporuke vojnih materijala uključuju značajan broj dodatnog protuoklopnog streljiva Carl Gustaf, komercijalnih oklopnih vozila i servisni ugovor za održavanje i popravak specijaliziranih kamera za dronove, koji su već isporučeni u Ukrajinu.

M777 je vučni top od 155 mm koji proizvodi britanska vojna industrija BAE Systems Land and Armaments, dok se završna integracija i ispitivanje topa vrše u BAE-ovu pogonu u američkom Hattiesburgu u Mississippiju.

Tijekom afganistanskog rata 2008. godine taj je top prikazao mogućnost ispaljivanja projektila Excalibur, koji se može navoditi putem GPS navigacije.

M777 se smatra nasljednikom prethodnog modela M198 te je u odnosu na njega za 42 posto lakši i manji, što mu omogućuje laki transport kamionima i helikopterima.

Navedenu haubicu koriste vojske Australije, Indije, Kanade, SAD-a i Tajlanda, piše zimo.dnevnik.hr.

Izvor: Shepard

Najnovije

Još iz rubrike