28 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno FOTO Kod Mariupolja pronađena još jedna masovna grobnica: Rusi tjeraju mještane da...

FOTO Kod Mariupolja pronađena još jedna masovna grobnica: Rusi tjeraju mještane da kopaju jarke “za hranu”

U blizini Mariupolja, u selu Starij Krim, otkriveno je treće mjesto masovnog pokopa mrtvih građana.

Kako prenosi Ukrinform, izvijestilo je Gradsko vijeće Mariupolja u Telegramu.

“U selu Staruj Krim pronađena je masovna grobnica. Ovo je treće mjesto masovnog pokopa u blizini Mariupolja”, stoji u priopćenju.

Napominje se da je satelit snimio iskopane rovove na Starom krimskom groblju, koji su se pojavili 24. ožujka – nakon što su selo zauzeli Rusi. Na satelitskoj snimci Planeta možete vidjeti da su dugi 60 – 70 metara.

Dva tjedna kasnije, na fotografiji od 7. travnja, mjesto ukopa se povećalo. Dio rovova je zatrpan.

U Gradskom vijeću dodaju da su 24. travnja uređeni novi rovovi. Duljina masovne grobnice porasla je na više od 200 metara.

Prema riječima gradonačelnika Mariupolja Vadima Bojčenka, ove masovne grobnice postale su poznate jer Rusi u pokop uključuju lokalno stanovništvo.

“Rekli su im da se moraju potruditi da dobiju hranu i vodu… Sada u Mariupolju nema dovoljno humanitaraca koje oni (osvajači – prim.) ne propuštaju, pa ljudi to moraju učiniti”, objasnio je gradonačelnik.

Ruska agresija je navodno uzrokovala jednu od najvećih humanitarnih katastrofa u Mariupolju. Napadači bombardiraju nenaoružane stanovnike i blokiraju humanitarnu pomoć.

Gradonačelnik Mariupolja ranije je rekao da je od početka ruske invazije u gradu poginulo do 20.000 civila. Prema Glavnoj obavještajnoj upravi Ministarstva unutarnjih poslova, u Mariupolju je registrirano 13 ruskih mobilnih krematorija za čišćenje ulica od tijela mrtvih civila.

Oko tisuću civila moglo bi biti pokopano u masovnoj grobnici na periferiji Mariupolja, u selu Vinohradne.

Satelit je snimio masovnu grobnicu u okupiranom selu Mangušu u blizini Mariupolja. Ondje bi moglo biti pokopano između 3.000 i 9.000 civila koje su ubili Rusi, piše Ukrinform.

Najnovije

Još iz rubrike