21 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Dolenec o odluci suda: Mjera roditelj odgojitelj imala je niz štetnih posljedica

Dolenec o odluci suda: Mjera roditelj odgojitelj imala je niz štetnih posljedica

Nakon odluke Visokog upravnog suda, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec dala je izjavu za medije o mjeri roditelj odgojitelj.

Mjera roditelj odgojitelj ide dalje. Barem zasad. Visoki upravni sud naredio je privremenu obustavu izvršenja izmijenjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj, objavio je bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje u Zagrebu Ivica Lovrić.

To znači da će se od 1. svibnja novčana naknada za roditelje odgojitelje isplaćivati normalno. Odluka je privremeno obustavljena do donošenja konačne odluke o njenoj zakonitosti.

Ispred zgrade Gradske uprave izjavu o odluci vezanoj za mjeru roditelj odgojitelj dala je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec koja je rekla da svoj temeljni cilj, poboljšanje demografije, mjera nije donijela.

Napomenula je da je na nju potrošeno 1,8 milijardu kuna. Imala je i niz štetnih posljedica jer onemogućuje zapošljavanje žena i upis djece u vrtiće. Dodala je kako pismeno obrazloženje odluke suda još nisu dobili.

“Ja bih voljela da ishod nakon današenje odluke bude skora odluka o zakonitosti. U interesu i korisnika i Grada Zagreba da ona bude što prije”, naglasila je Dolenec.

“Statistika godori da je broj živorođene djece pao od 2016. kada je mjera donesena, tako da ona ne ispunjava svoj cilj, a potošeno je 1,8 milijardi kuna. To je velik broj za bilo koji propračun”, rekla je.

“Za 40 milijuna kuna se izgradi vrtić”
Dodala je i kako namjera njihove izmjene bila da se taj novac usmjeri tako da svi roditelji i djeca u Zagrebu imaju koristi od njega.

“Ovo što se danas dogovdilo je odluka suda o obustavi izvršenja. Mjeru smo donijeli u prosincu, s pet mjeseci odgode, trebala je stupiti na snagu 1. svibnja. Ovom odlukom se dogodila obustava izvršenja i počeo je jedan period neizvjesnosti. Moramo ispunjavati odluku u starom obliku i korisnici su u neizvjesnosti jer ne znaju hoće li mjera biti proglašena zakonitom ili ne.

Nama je žao što sud nije odlučio je li mjera zakonita ili ne, mi smatramo da jest, smatramo da bi bilo dobro što prije znati odluku suda jer ćemo tako svi moći usmjeravati ostale aktivnosti i grada i korisnika”, kaže.

Rekla je i kako će morati doći do rebalansa proračuna ako do kraja svibnja ne bude odluke o zakonitosti mjere. Napominje kako se radi o razlici od 40 milijuna kuna, a da upravo toliko košta jedan vrtić.

Žele stvoriti 500 dodatnih mjesta u vrtićima
Ona mjera koju su nazvali intervencijskom u proračunu, a iznosi 25 milijuna kuna, kaže, nema veze s mjerom roditelj odgojite i i dalje će biti namijenjena na prenamijenu prostora i zapošljavanje dodatnog odgojiteljskog kadra kako bi u nadolazećoj pedagoškoj godini imali 500 mjesta više.

“Bio bi presedan da demokratski izabrana vlast ne može odrediti novčane naknade. Ovo je samo još jedna novčana naknada, ona se ne isplaćuje na temelju nekog zakona ili prava”, dodala je.

Rekla je da je Grad poslao upitnike svima od 5800 korisnika mjera kako bi se doznali njihovi socijalni profili. Stigao je odgovor njih samo tri posto.

Podsjećamo, mjera roditelj odgojitelj ide dalje. Tako je odlučio Visoki upravni sud koji je naredio privremenu obustavu izvršenja izmijenjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj, objavio je bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje u Zagrebu Ivica Lovrić.

To znači da će se od 1. svibnja novčana naknada za roditelje odgojitelje isplaćivati normalno. Odluka je privremeno obustavljena do donošenja konačne odluke o njenoj zakonitosti, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike