14.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Milanović u Livnu: Fućka mi se za Bruxelles, tamo nemam perspektivu; Za...

Milanović u Livnu: Fućka mi se za Bruxelles, tamo nemam perspektivu; Za europsku BiH puno se jače diše u Zagrebu nego u velikom dijelu Sarajeva

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u posjetu je Livnu. Sudjelovao je na svečanoj sjednici gradskog vijeća.

Milanović je na sjednici održao i prigodan govor.

“Hrvatice i Hrvati, braćo i sestre, u ovom gradu odakle moji preci Milanovići kao prava pasmina dolaze, u Hrvatsku, Dalmaciju, ali neke stvari ne zaboravljaš. Imam prijedlog – sljedeći put na ovakvim skupovima, nakon hrvatske i BiH himne pustite i himnu EU, Odu radosti, da pokažete tko ste i što ste i kamo stremite, kakvi su vaši ciljevi, da su oni jasni, da nema nikakvi figa u džepu. Nema države, ni blizu, koja želi ulazak BiH u EU koliko to želi Hrvatska.

Iz sentimentalnih razloga, ili ako hoćete, iz čisto sebičnih razloga. Mnogo toga radim zato što je iz neke moje, hrvatske, predsjedničke pozicije to u interesu zajednice koju predstavljam. Volim Švedsku i Finsku, ali Hrvatskoj sam prisegnuo. I iz tih cipela nema dalje”, rekao je Milanović.

“Kada mi ponude da potpišem pismo predsjednika istočnoeuropskih i srednjeuropskih država koje traži da se Ukrajini odmah danas da status kandidata, ja kažem – može, ali ne bez BiH. To je kao da mi je netko odrezao ruku. Ja znam da će nakon ovoga naši ideje motivi, porivi biti nekima sumnjivi, ali vjerujte da se za europsku BiH puno jače diše u Zagrebu nego u velikom dijelu Sarajeva. Ovo je za nas važno”, dodao je.

Osvrnuo se i na kritike na njegov račun

Ja mogu biti optužen za dosta toga, možda ne baš za sve, ali da sam nacionalist, a kamoli ekstremni nacionalist što ovih tjedana slušam od tzv. europskih političara iz Njemačke i nekih drugih država, e za to moraš biti niska forma života. Ako nešto nisam, nisam nacionalist. Ako nešto sigurno nisam, nisam šovinist. Ako sam svoj politički put na nečemu gradio, u Hrvatskoj, uvijek u Hrvatskoj i zauvijek u Hrvatskoj jer mi se fućka za Bruxelles, tamo nemam perspektivu, ali ne znači da u tome ne vidim ogromnu hrvatsku šansi. Svaki euro koji se nudi iz EU je euro koji moramo potrošiti da bismo a) dali veće plaće svojima učiteljima, profesorima i ljekarima i b) pomogli vama jer vama Europa u ovakvoj konstelaciji ne pomaže, ona vam odmaže”, rekao je.

“Živio hrvatski narod u BiH, živjela europska BiH”, rekao je na kraju govora Milanović, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike