26.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Biden: Nakon skoro dva mjeseca Putin nije uspio ostvariti svoje velike ambicije

Biden: Nakon skoro dva mjeseca Putin nije uspio ostvariti svoje velike ambicije

Američki predsjednik Joe Biden najavio je dodatni paket pomoći Ukrajini od 800 milijuna dolara. Paket će uključivati teško topničko oružje, streljivo i više taktičkih dronova.

Biden je također poručio da je rat u Ukrajini u “kritičnom razdoblju”.

“Rusija je sada preusmjerila svoju kampanju kako bi zauzela novi teritorij u istočnoj Ukrajini i sad smo u kritičnoj fazi u kojem će oni postaviti pozornicu za sljedeću fazu ovog rata”, kazao je američki predsjednik.

Izjavio je da i da će SAD onemogućiti pristajanje brodovima koji su povezani s Rusijom kako bi dodatno izolirali Moskvu, piše CNN.

“Nijedan brod koji plovi pod ruskom zastavom ili je u njihovom vlasništvu ili njime upravljaju ruski interesi neće smjeti pristati u luci SAD-a ili pristupiti našim obalama”, rekao je Biden.

Komentirajući situaciju u lučkom ukrajinskom gradu Mariupolju, američki predsjednik je kazao da je upitno je li grad pao pod rusku kontrolu kako to tvrdi ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Upitno je kontrolira li on doista Mariupolj. Nema dokaza o tome da je Mariupolj u potpunosti pao”, izjavio je.

Biden je također pozvao Putina da omogući dolazak humanitarne pomoći do osoba koje su zarobbljene u čeličani. “To je ono što bi svaki čelnik države napravio u bilo kojoj situaciji.”

Predsjednik SAD-a je također rekao da će ruska ofenziva biti “ograničenija u smislu geografije, ali ne i u smislu brutalnosti”.

“Ne znamo koliko će ovaj rat trajati, ali nakon gotovo dva mjeseca znamo da Putin nije uspio ostvariti svoje velike ambicije na bojnom polju. Nakon tjedana granatiranja Kijeva — Kijev i dalje stoji. Predsjednik Zelenski i njegova demokratski izabrana vlada i dalje ostaju na vlasti”, rekao je Biden.

Dodao je da mu se čini kako se Putin nada da će Zapad izgubiti interes za ono što se događa u Ukrajini. “On se kladi na to da će zapadno jedinstvo puknuti. Još uvijek se kladi na to; još jednom ćemo mu pokazati da je u krivu.”, prenosi N1.

Pukovnija Azov uništila je tri neprijateljska tenka, dva IFV-a i jedan transporter u Mariupolju tijekom dva dana

Najnovije

Još iz rubrike