Medved o pomilovanju udbaških ubojica: Ovo pitanje ponovno strahovito podijelilo hrvatsko nacionalno biće

Odluka o pomilovanju Perkovića i Mustača bila bi presedan, rekao je ministar Tomo Medved gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, urednice i voditeljice Eliane Čandrlić Glibota.

Medijsku scenu posljednjih dana okupira priča oko pomilovanja za pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića. Ministar Medved je rekao da je ministarstvo branitelja primio zamolbu odvjetnika Nobila za pomilovanjem.

– Perković i Mustač, nekadašnji visokorangirani dužnosnici komunističke tajne policije u Njemačkoj su osuđeni zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića i dobili su kazne doživotnog zatvore, koje je prilikom njihovog povratka u Hrvatsku 2019. Kazna Perkoviću je preinačena u 30, a Mustaču u 40 godina. Sudilo im se za počinjeno djelo prije Domovinskog rata, za vrijeme kada su obnašali dužnosti u tajnoj službi bivše države. Uslijedilo je i pismo generala, gdje su postavili teze u zaslugama u stvaranju države Hrvatske, kao argument za izlazak na slobodu. Želim jasno kazati da te teze nisu osobito uvjerljive jer su Perković i Mustač osuđeni za djela koja nemaju nikakve veze sa stvaranjem Hrvatske, štoviše, zločini su počinjeni su ime službe bivše SFRJ, koja je negirala hrvatsku slobodu i od koje se Hrvatska osamostalila, rekao je ministar.

“Ovo pitanje je ponovno strahovito podijelilo hrvatsko nacionalno biće”

Medved je dodao da su kao argument naveli pogrešnu tezu – da su ostali izdržavati kaznu u Njemačkoj, bili bi slobodni još prošle godine. Ponovio je činjenicu da je “ovo pitanje ponovno strahovito podijelilo hrvatsko nacionalno biće”.

– Uvijek iznova, kada se otvaraju ova pitanja, ona u hrvatskom narodu stvaraju nelagodu. Koliki je broj Hrvata ubijen u dijaspori kao emigranti? To je nešto što obitelji itekako bolno nose. Nakon toga, Domovinski rat i stradanje Hrvata Domovinskom ratu. Objektivno se postavlja pitanje uslijed kojih okolnosti se danas, 2022. ta teza ponovno otvara i pokušava rehabilitirati kako ovu dvojicu, tako i cijeli taj režim. Vrlo su opasni ti postupci, oni neizostavno dijele hrvatsko nacionalno biće. Danas, uslijed ruske agresije na Ukrajinu, prateći stradavanja ukrajinskog naroda, žarko su nam prisutna sjećanja stradavanja našega naroda u Domovinskom ratu, danas cijela Europa ulaže ogromne napore u stvaranju ozračja stabilnosti u svojim zemljama i nacionalnog jedinstva, a nažalost, u Hrvatskoj se otvara ovo pitanje koje s duboka dijeli naš narod, rekao je.

Nobilo je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”, rekao da nitko ne stoji iza te akcije, da je to primarno akcija odvjetničkog tima i da su se generali tome priključili. Medved je podsjetio na iskaze generala, rekao je da je “ovo vrlo neugodna situacija koja nas može dovesti u nezgodnu međunarodnu poziciju”.

– Glede izjave odvjetnika, postoje li tu neke javnosti nepoznate poveznice, mi to ne znamo. Možemo samo pretpostavljati i očekujemo da se zaista iskreno iznese javnosti cjelokupan pristup u pripremi ove aktivnosti kojoj svjedočimo, rekao je.

Ministar je rekao da “nismo čuli kajanje te dvojice osuđenih, nismo čuli kajanje nikog za sve počinjene zločine”. Smatra da se težište pokušava staviti na njihov doprinos i ulogu u Domovinskom ratu.

– Ti zločini, ta ubojstva učinjeni su puno prije Domovinskog rata i nemaju nikakve poveznice s Domovinskim ratom, rekao je.

Jedini koji je po Ustavu nadležan, nastavio je Medved, je predsjednik Republike.

– Ovdje treba naglasiti činjenicu da je ministarstvo uprave u proteklim godinama dostavilo više od 270 spisa i predmeta za pomilovanje i nismo dobili odgovor. Kakva god odluka bude, posebice bude li ona bila o pomilovanju, ona bi bila presedan, dodao je.

Na pitanje hoće li ovo dovesti do podjele među generalima, Medved je rekao da je stalno u kontaktu s kolegama. Proživjeli su, kaže, mnogo sličnih situacija u proteklih 30 godina, prevladat će i ovu.

Ponovio je da je ministarstvo pravosuđa i uprave zaprimilo zahtjev, obradit će ga u skladu sa Zakonom, dostaviti predsjedniku koji je jedini nadležan donijeti odluku.

O dronu koji je pao u Zagrebu

Osvrnuo se i na pad drona u Zagrebu, govorio je o izvještaju nakon provedenog očevida. Prema dosadašnjim rezultatima, rekao je, utvrđeno je da je letjelica bila naoružana aviobombom. Predstoji nam, dodao je, utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj.

– To je pitanje na koje još uvijek nemamo odgovor. Tražimo ga zajedno s našim partnerima, saveznicima preko čijeg teritorija je letjelica preletjela, objasnio je.

Na pitanje ima li šanse da ikada saznamo tko je odgovoran, Medved kaže da će nastaviti tražiti odgovore jer imaju određenih naznaka.

– Nije niti malo jednostavno utvrditi činjenično stanje, obzirom na to da je Ukrajina u ratu, nastavit ćemo i nećemo odustati. Želim naglasiti da uz te aktivnosti koje provodimo sa saveznicima, Hrvatska je odmah odreagirala u svjetlu popunjavanja praznina u protuzračnoj obrani i nastavit ćemo s ulaganjima u nju. Naš strateški značaj za sigurnost hrvatskog zračnog prostora će biti popunjen dolaskom Rafala kroz naredne 2 godine, rekao je.

Rat u Ukrajini

Medved je govorio o ratu u Ukrajini, kaže da se Hrvatska svrstala na pravu stranu i dala maksimalnu potporu Ukrajini.

– Kroz potporu i upućivanje zaštitne, ali i druge opreme, podsjećam da smo na zaista odgovarajući način organizirali prihvat raseljenih osoba iz Ukrajine i danas ih je u Hrvatskoj više od 15.000, dodao je.

Medved kaže da svakodnevno provode konzultacije, komuniciraju o raznim oblicima potpore i pomoći.

– Svjesni smo okolnosti i svega što ukrajinski narod proživljava uslijed ruske agresije. Svakodnevno pratimo što se događa u Ukrajini i idalje ćemo pronalaziti načine kako ćemo im pomoći. Prvenstveno smo usmjereni na one konkretne zahtjeve koji su usmjereni prema svima članicama NATO-a, EU-a. Hrvatska, koja je jedina članica EU-a koja je proživjela agresiju i sličnu sudbinu je itekako senzibilna i pronalazit ćemo načine kako ćemo im pomoći, dodao je.

Kao zemlja koja je proživjela istu sudbinu, Hrvatska itekako razumije sve ono što se događa u Ukrajini.

– Branitelji u Ukrajini na najbolji mogući način iskazuju svoju odgovornost i svoje domoljublje prema Ukrajini. Čvrsto brane svaki pedalj svoje zemlje, slično kao što su to činili i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, dodao je.

O hrvatskim braniteljima

Ministar je govorio o izgradnji veteranski centara u Hrvatskoj, bit će ih 4 i izgradnja je pri kraju.

– Prvi veteranski centar u Šibeniku je završen, ovih dana se provodi prijem osoblja koje će raditi i u narednim tjednima će biti stavljen u funkciju. nakon toga slijedi završetak veteranskog centra u Sinju, Daruvaru i Petrinji. Ponosni smo na taj projekt. Radi se o iznimno značajnim uslugama koje ćže branitelji ondje imati, dodao je.

Rekonstrukcija Vlade

U Saboru je danas aktualno prijepodne, na pitanje kada možemo očekivati rekonstrukciju Vlade, Medved je rekao da je u nekoliko navrata rečeno da je to u nadležnosti premijera Plenkovića.

– On provodi konzultacije, kada budu gotove, predstavit će javnosti nove ministre. Vlada kontinuirano radi odgovorno i ozbiljno svoj posao, uspješno se nosimo sa svim izazovima kojih nije malo, dodao je.

Obnova Banovine

Što se tiče obnove Banovine, rekao je da su kroz stožer učinili ogromne napore. Podsjetio je da je do sada ugovorena izgradnja 216 zamjenik objekata sa 11 izvođača, s vlasnicima je potpisano 55 ugovora za izgradnju i taj proces na Banovini ide.

– Svakim danom se povećava broj gradilišta. Paralelno s time, do sada je obnovljeno 2.215 obiteljskih kuća. Na današnji dan radi se na 856 obiteljskih kuća. Administracija koja nužno mora izvršiti pripremne radnje, do sad aje izradila 3636 elaborata za nekonstrukcijsku obnovu, 43 tvrtke rade n a nekonstrukcijskoj obnovi, što je respektabilan pokazatelj napora koje činimo, dodao je, piše HRT.

Share This Article