24 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Habulin: Problematiku proustaške ekstremne desnice nije moguće riješiti u mjesec dana

Habulin: Problematiku proustaške ekstremne desnice nije moguće riješiti u mjesec dana

O kolonama u Jasenovcu je u razgovoru s reporterom N1 Rankom Stojancem razgovarao Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

“Organizator komemoracije u Jasenovcu je Savjet javne ustanove Spomen-područja Jasenovac. Savez antifašističkih boraca i antifašista sudjeluje kao suorganizator. Komemoracija će biti 22. travnja, na dan proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac”, rekao je, dodavši da su pozvali predsjednika Republike i Vlade te predstavnike stradalnika.

Tražili su od premijera da se javno ogradi od izjave vladinog izaslanika Matka Raosa koji je na obljetnici HOS-a rekao kako “da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske”.

“Mislim da je predsjednik Vlade prošli četvrtak na sjednici jasno ogradio, ali ministar Medved nije do kraja izgovorio što je trebao”, kazao je.

“Problematika koja je vezana uz povijesni revizionizam, jačanje ekstremne desnice, otvoreno proustraške, je proces koji je trajao 30 godina. Nagomilale su se stvari koje nije moguće riješiti u mjesec dana”, rekao je Habulin.

Traže da se donese zakonski okvir kojim bi se zabranilo ustaško znakovlje i pozdravi.

Na pitanje je li premijer talac nekih struja, odgovorio je da očito postoje prepreke koje treba prevladati da bi se ova tema završila.

U Jasenovcu ne očekuje incidente, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike